Nederland verslaat Zuid-Korea en moet nu in spanning afwachten

WK handbalDe Nederlandse handbalsters zitten in de wachtkamer: na de overtuigende overwinning op Zuid-Korea (40-33) is het team dat op het laatste WK brons won, nu afhankelijk van de komende uitslagen op het WK voor een plaats in de halve finale.

Door Lisette van der Geest

De eerste horde is genomen door de Nederlandse handbalsters. Winst op Zuid-Korea was een vereiste om zicht te houden op een plek bij de laatste vier op het WK. Nu is Nederland afhankelijk van de uitslag van het treffen tussen Noorwegen en Duitsland. Dit duel mag niet in een gelijkspel eindigen. Noorwegen - Duitsland om 12.30 uur. 

Jubilaris Abbingh op dreef

De spanning van de wedstrijd tegen Zuid-Korea die vanmorgen om 7.00 uur begon, speelde vooral voor aanvang. Nederland nam al vroeg in de wedstrijd afstand van de enige overgebleven Aziatische ploeg op dit WK, mede door indrukwekkend optreden van Lois Abbingh. Abbingh, die haar 150ste interland speelde was in de eerste elf minuten al goed voor vijf van de zeven Nederlandse doelpunten. Met 23-16 gingen de teams na een half uur de rust in, waarvan zeven goals voor Abbingh – later ook gekozen tot speelster van de wedstrijd.

In de tweede helft bleef Nederland domineren, al verkleinden de Zuid-Koreanen de voorsprong tegen het einde van de wedstrijd even naar zes punten verschil. Ook Delaila Amega kreeg minuten van bondscoach Emmanuel Mayonnade. De gedoodverfde opvolgster van de bij Nederland gestopte Nycke Groot zat de voorgaande wedstrijden op de tribune, nadat ze negen maanden geleden begon met revalideren na een kruisbandblessure.

Aan de opdracht is voldaan, nu is het wachten op geluk bij het treffen van de andere landen. De halve finale wordt vrijdagochtend in Japan gespeeld.

Volledig scherm
Estavana Polman in actie tegen Zuid-Korea. © ANP
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
Lois Abbingh juicht na een treffer tegen Zuid-Korea. © BSR Agency
  1. Zwaar trainingskamp geeft Carlijn Achtereekte uit Lettele een goed gevoel richting NK allround
    PREMIUM

    Zwaar trainings­kamp geeft Carlijn Achtereek­te uit Lettele een goed gevoel richting NK allround

    Acht van de negen dagen tijdens het trainingskamp in Collalbo scheen de zon. De prachtige omstandigheden in Italië konden Carlijn Achtereekte wel bekoren, maar de zware trainingen misschien nog wel meer. ,,Zware blokken en lang trainen vind ik heerlijk, dan heb je minder tijd om na te denken.” Dit weekend hoopt ze tijdens het NK een ticket te bemachtigen voor het WK allround in Hamar.