Nurmagomedov verslaat McGregor, massaal gevecht breekt uit

VideoIn Las Vegas werd het titelgevecht tussen Conor McGregor en Khabib Nurmagomedov in de vierde ronde beslist. Lichtgewichtkampioen Nurmagomedov bleek oppermachtig. Maar de meestbesproken klappen werden toch echt ná het gevecht uitgedeeld.

De Rus Nurmagomedov blijft door de overwinning wereldkampioen in de mixed martial arts (MMA) van de vechtbond UFC (Ultimate Fighting Championship). De 30-jarige McGregor klopte in de vierde ronde af. Hij zat op dat moment gevangen in een nekklem van de Rus.

Direct nadat de Ier opgaf sloeg de vlam in de pan. Nurmagomedov (30) klom de kooi uit en ging het gevecht aan met iemand in het publiek. Ook in de kooi kwam een gevecht op gang. Een persoon met een rood shirt, waarschijnlijk uit de entourage van Murgaomedov, sloeg McGregor een aantal keer voordat de beveiliging tussenbeide kwam. Drie mensen uit het kamp van Nurmagomedov zijn gearresteerd en in de cel gestopt. McGregor heeft aangegeven geen aanklacht in te willen dienen tegen de man die hem op het achterhoofd sloeg.

Volledig scherm
Khabib Nurmagomedov wint het gevecht tegen Conor McGregor. © AFP

Toen de gemoederen weer een heel klein beetje tot bedaren waren gebracht, vroeg Nurmagomedov meerdere malen waar zijn kampioenschapsgordel bleef. Deze werd echter niet uitgereikt, daarvoor was de sfeer volgens UFC-voorzitter Dana White te grimmig. Hij vreesde dat er van alles in de ring gegooid zou worden als hij de gordel aan Nurmagomedov zou overhandigen. Beide vechters verlieten onder politiebegeleiding de zaal. White sprak schande over de chaos na afloop van het gevecht. ,,Ik weet niet wat ik moet zeggen, ik walg hiervan.''

Een commissie, de Nevada State Commission die ook het gevecht goedgekeurd heeft, zal nog een oordeel vellen over Nurmagomedov. Het is namelijk de vraag of hij de titel en het prijzengeld van meer dan één miljoen dollar mag houden.

Nurmagomedov maakte wel zijn opwachting op de persconferentie. ,,Allereerst wil ik mij verontschuldigen. Dit is niet mijn beste kant. Maar hij beledigde mij over mijn religie, over mijn vader, hij bestookte de bus waar ik inzat (doelend op een incident van enkele maanden geleden, red.) én doodde intussen bijna een paar mensen. Waarom spreken mensen dan nu over mijn sprong uit de kooi? Ik begrijp dat niet.” 

Rex Lomax 🇻🇪 on Twitter

McGregor recibiendo paliza de espaldas después de perder en #UFC229 https://t.co/0wdNKSTA5Y

Worstelpartij

Vanaf het begin van het gevecht had McGregor het in Las Vegas lastig. De eerste ronde verzandde snel in een vermoeiende worstelpartij, nadat Nurmagomedov naar de benen greep van McGregor. De Rus, als grondvechter pur sang, was er alles aangelegen om het spel naar de grond toe te trekken. Dat lukte ook in de tweede ronde, waarin de Ier tussendoor een aantal stevige klappen moest incasseren. En in de vierde was de partij beslist.

Rentree

McGregor keerde terug in de kooi na een kort uitstapje naar de boksring. Vorig jaar augustus nam de hij het op tegen bokser Floyd 'Money' Mayweather. Dat 'titanengevecht' verloor hij op technisch knock-out. Zijn laatste gevecht in de UFC dateerde van november 2016 toen hij Eddie Alvarez knock-out sloeg. Hij raakte zijn wereldtitel in het lichtgewicht kwijt omdat hij sindsdien niet meer in actie kwam als MMA-vechter.

Nurmagomedov en McGregor ontmoetten elkaar eerder dit jaar ook al even buiten de kooi. In april ging de Ier door het lint bij een reeks UFC-partijen in New York waar hij zelf niet aan meedeed. Hij smeet daar onder meer een steekwagen door het raam van een touringcar waarin de Rus zat.

Volledig scherm
Khabib Nurmagomedov werkte McGregor meerdere keren naar de grond. © AFP
Volledig scherm
Het gevecht tussen Nurmagomedov en McGregor duurde vier rondes. © AP
Volledig scherm
McGregor tikte af in de vierde ronde. © AP