Volledig scherm
© ANP

Oranje pakt brons na thriller in troostfinale tegen Zweden

De troostfinale om een bronzen WK-medaille is vanmiddag gewonnen door Nederland. De handbalsters van bondscoach Helle Thomsen waren na een thriller met 21-24 te sterk voor Zweden. Bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© EPA

Door Lisette van der Geest

Een hele sterke eerste helft is nog geen garantie op een gunstige afloop, zo weten de Nederlandse handbalsters na een thriller van een troostfinale in Hamburg. Na een wat moeizaam begin waarin Zweden vanaf het begin de leiding nam herpakte Nederland zich in de eerste helft, mede door een paar goede reddingen van keepster Tess Wester.

In de 24ste minuut bracht Lois Abbingh het verschil naar 6-11 in het voordeel van Nederland. Toen de teams de rust ingingen was die voorsprong nog eens uitgebreid naar 8-14.

Opvallend was het hoge stoppercentage van Wester, die vooralsnog een wisselvallig toernooi keepte: 43. De onderlinge moraal is anders. Zweden doet het dit jaar beter dan ooit, Nederland dankt een plaats bij de laatste vier aan vechtlust, niet aan vorm. Nooit eerder kwam Zweden bij de laatste vier op het WK. Nederland stond twee jaar geleden voor het eerst in de WK-finale en werd tweede. 

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Maar Nederland kende een fijnere voorbereiding op de troostfinale. In de voorgaande wedstrijd tegen Frankrijk speelde het Zweedse team tot in de laatste minuut in de sterkste opstelling. Het onderlinge verschil was namelijk klein. Bij Nederland koos bondscoach Thomsen er vrijdag al na de eerste helft voor om bepalende speelsters als Nycke Groot te sparen, omdat ze wist door een heel zwak eerste deel van de wedstrijd al wist dat een finaleplek verkeken was.

Na de rust bracht Zweden het verschil binnen negen minuten terug naar vier punten - een aantal reddingen van Wester voorkwam dat de Zweden op gelijke hoogte kwamen. De Zweedse dekking stond goed, Nederland kwam er moeilijk doorheen, aan de andere kant vond Zweden wel gaten in de Nederlandse verdediging. Een time-out van Thomsen bracht daar geen verandering in, met tien minuten speeltijd in de tweede helft stond het 13-16 in het voordeel van Nederland. Dat de Zweedse handbalsters kunnen omgaan met een flinke achterstand was na de halve finale tegen Frankrijk al duidelijk.

Volledig scherm
© AFP

Daar kwam het team meermaals terug na een achterstand van vier punten. En in de zestiende minuut stond er een gelijke stand op het scoreboard: 16-16, nog geen minuut later ging Zweden aan de leiding. De Nederlandse speelsters verzuimden te scoren, mede door een aantal knappe reddingen van keepster Filippa Idehn.

Met nog drie minuten te spelen in de tweede helft pakte Nederland voor het eerst de leiding weer terug (20-21). En maakte het vervolgens af. Met nog 20 seconden te gaan gingen de armen in de lucht bij Nederland bij 24-21.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Nycke Groot en Yvette Broch zijn blij na een van de goals in de eerste helft tegen Zweden. © AP

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Hebbes!

Klaar! Oranje heeft brons! Het wordt 24-21 voor Nederland dat Tess Wester met 21 reddingen dank mag zeggen!

Brons of niets?

Nog iets meer dan twee minuten als Oranje leidt tegen Zweden. Pakken de handbalsters het brons?

Nog zes minuten

Nog zes minuten in wat een heerlijke thriller is geworden in Hamburg (19-19).

Spannend!

Het is een thriller geworden in Hamburg, waar het 18-18 staat!

Rood Broch!

Het gaat plots van kwaad tot erger bij Oranje, dat plost het brons door de vingers voelt glippen en Yvette Broch na drie keer tweeminuten met rood niet meer ziet terugkomen vandaag!

Oranje is momentum helemaal kwijt

Na de 1-0 in de eerste minuut neemt Zweden in de tweede helft voor de tweede keer een voorsprong in de troostfinale. Als sneeuw voor de zon is de voorsprong van 14-8 bij rust verdwenen: 17-16. Oranje heeft al dertien minuten niet meer gescoord!

Nog iets meer dan een kwartier in Hamburg, waar Zweden het spel van Oranje heeft ontregeld en steeds iets meer van de marge van zes heeft afgeknibbeld (15-16). Het is weer een wedstrijd.

Marge terug naar vier

Wordt het dan toch nog penibel? Zweden komt twee goals dichter bij (12-16), mede door wat slordig offensief spel van Oranje en een sterke defensie van Zweden. Er zijn 39 minuten gespeeld in Hamburg.

Knappe reddingen Wester

Oranje komt een paar goed weg bij Zweedse uitbraken, maar Tess Wester redt drie keer schitterend.

Marge van vijf!

Oranje komt ook na de rust nauwelijks echt in de problemen tegen het slordig spelende Zweden. Het is 16-11 na 35 minuten.

Tess

Opvallend moment in de rust! Terwijl beide ploegen nog in de kleedkamer zitten, is Tess Wester op het veld gebleven. Een van de uitblinksters van de eerste helft doet oefeningen.

Volledig scherm
Tess Wester. © AP

Rust!

Na een paar moeilijke eerste minuten ligt Oranje op koers voor brons bij het WK in Duitsland. De handbalsters leiden bij rust met een marge van zes: 14-8.

Marge van vijf!

Nog zes minuten in de eerste helft. De handbalsters, die gepassioneerd spelen, leiden met een marge van vijf tegen Zweden: 11-6.

Marge groter

Oranje vergroot de marge naar drie (6-9).

Marge van twee

Ruim achttien minuten gespeeld als Oranje via Lois Abbingh uit een starfworp op een voorsprong komt van 7-5.

Voorsprong!

En daar is de eerste voorsprong door de derde goal van Yvette Broch: 4-5. Oranje krijgt stilaan meer vat op Zweden.

Volledig scherm
© AFP

Save Wester

Wauw! Prachtige save van Tess Wester op een strafworp van Nathalie Hartman.

Op zoek naar ritme

Oranje komt tegen Zweden mede door tweeminutenstraffen maar niet in z'n ritme; kleine achterstand (4-3) na iets meer dan tien minuten.

Dubbele straf Oranje

Twee keer tweeminutenstraffen voor Oranje, voor Debbie Bont en Yvette Broch!

Stroef begin

Na zes minuten staan Nederland en Zweden in Hamburg op 2-2 in de troostfinale van het WK. Oranje is weer stroef begonnen.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Het Nederlands vrouwenhandbalteam speelt vanmiddag ( start 14.30 uur) de zogenoemde troostfinale van het WK in Duitsland. De ploeg strijdt in Hamburg om de bronzen medaille tegen Zweden.

Oranje stond twee jaar geleden voor het eerst in de finale van een WK. Het team van de toenmalige bondscoach Henk Groener verloor van Noorwegen en werd beloond met zilver voor een spectaculair toernooi.

Datzelfde Noorwegen hield Nederland, nu onder bondscoach Helle Thomsen, vrijdag uit de finale. De titelverdediger was in de halve finale veel te sterk en won met 32-23.

De teleurstelling over die kansloze nederlaag was groot, maar de dag na die zeperd drong het besef door dat de ploeg niet in de allerbeste vorm stak op het WK, maar toch bij de beste vier hoort. ,,We zijn er ontzettend op gebrand die medaille te halen. Dat zou ook een topprestatie zijn'', aldus topschutter Lois Abbingh.