Oranje stunt tegen vicewereldkampioen én angstgegner Noorwegen

Wat in twintig jaar niet lukte, gebeurde vandaag in Japan wel: de Nederlandse handbalsters wonnen in een spannende wedstrijd van angstgegner Noorwegen en schreven zo in de laatste poulewedstrijd op het WK handbalgeschiedenis (30-28).

Door Lisette van der Geest

De inzet was geen plek in de hoofdronde, die hadden beide teams door eerdere wedstrijden al bereikt. Maar met de winst op Noorwegen na een uiterst sterke tweede helft eindigt Nederland tegen de verwachting van velen in als poulewinnaar. Een sensatie. Met die winst heeft Nederland een belangrijke uitgangspositie in aanloop naar het tweede deel van het toernooi dat aanstaande zondag begint.

In de afgelopen twintig jaar wisten de Nederlandse handbalsters nooit te winnen van het handballand bij uitstek. Maar op het WK in Japan sloeg het Nederlandse team dat juk van zich af. De grote spanning in de poulewedstrijd tussen Noorwegen en Nederland zat in het laatste deel van de wedstrijd.

Volledig scherm
© BSR Agency

Nederland speelde een veel betere tweede helft dan de eerste, waarin Noorwegen al na acht gespeelde minuten Noorwegen begon te domineren. Mede dankzij uiterst sterk keeperswerk, een zeer solide dekking en af en toe wat slordigheden aan Nederlandse zijde. De Noorse vrouwen liepen uit tot vijf punten verschil. Met 14-18 achterstand voor Nederland gingen de ploegen de rust in.

Nederland toonde al eerder dit toernooi over veerkracht te beschikken. Na het debacle tegen Slovenië in de openingswedstrijd, waar met duidelijk cijfers werd verloren, kwam vervolgens de wederopstanding in de drie daaropvolgende duels. Met als opvallendste uitslag die tegen Servië, gisterochtend.

Volledig scherm
Danick Snelder © BSR Agency

Het was Lois Abbingh die Nederland tegen Noorwegen met nog minder dan tien minuten aan overgebleven speeltijd op de klok op voorsprong bracht met 26-25. Vanaf dat moment had Nederland de leiding. Onder meer onder leiding van Estavana Polman, die in de eerste helft niet tot haar recht kwam, maar in de laatste minuten tot een paar keer toe het verschil vergrootte en een uitmuntend keepende Tess Wester – na afloop ook verkozen tot beste speelster van de wedstrijd.

In de komende ronde, die zondag begint, treft Nederland de drie geplaatste landen uit poule B: Zuid-Korea, Duitsland en Denemarken. De Denen zorgden vandaag, in een wedstrijd die tegelijk met Nederland-Noorwegen gespeeld werd, voor een sensatie door wereldkampioen Frankrijk al in de poulefase uit te schakelen. Vervolgens gaan er twee ploegen door naar de laatste vier.

Volledig scherm
© BSR Agency
  1. Zwaar trainingskamp geeft Carlijn Achtereekte uit Lettele een goed gevoel richting NK allround
    PREMIUM

    Zwaar trainings­kamp geeft Carlijn Achtereek­te uit Lettele een goed gevoel richting NK allround

    Acht van de negen dagen tijdens het trainingskamp in Collalbo scheen de zon. De prachtige omstandigheden in Italië konden Carlijn Achtereekte wel bekoren, maar de zware trainingen misschien nog wel meer. ,,Zware blokken en lang trainen vind ik heerlijk, dan heb je minder tijd om na te denken.” Dit weekend hoopt ze tijdens het NK een ticket te bemachtigen voor het WK allround in Hamar.