Dick Fosbury demonstreert zijn nieuwe sprong tijdens de Olympische Spelen van 1968.
Volledig scherm
Dick Fosbury demonstreert zijn nieuwe sprong tijdens de Olympische Spelen van 1968. © AFP

Overleden Dick Fosbury (76) deed de wereld versteld staan en veranderde het hoogspringen voorgoed

Voormalig hoogspringer Dick Fosbury is op 76-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse atleet introduceerde bij de Olympische Spelen van 1968 in Mexico een nieuwe techniek en sprong over 2,24 meter naar olympisch goud. De achterwaartse springtechniek die met Fosbury Flop zijn naam kreeg, wordt sindsdien door vrijwel alle hoogspringers gebruikt.

 1. Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
  PREMIUM
  Met video's

  Dermato­loog over huidkanker: ‘Huidkleu­rig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’

  Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.
 2. Hoe die ene val het leven van Tamar (28) tot een hel maakt: ‘Durfde niet eens meer in de spiegel te kijken’
  PREMIUM
  met VIDEO
  3

  Hoe die ene val het leven van Tamar (28) tot een hel maakt: ‘Durfde niet eens meer in de spiegel te kijken’

  Tamar Vedder (28) uit Biddinghuizen gaat in 2018 zo hard onderuit op haar BMX-fiets, dat ze niet alleen buiten westen raakt, maar ook een zware hersenschudding oploopt. Vijf jaar later is de tweevoudig wereldkampioen nog altijd niet de oude en is ze mede door antidepressiva zo veel kilo’s aangekomen, dat zelfs vrienden haar de rug toekeren. Hoe een val op het hoofd haar leven in één klap op de kop zette. ,,Ik heb altijd het gevoel gehad dat er iets niet klopte.”
  Lelystad, Biddinghuizen