Volledig scherm
© BSR Agency

Polar Bears weigert te waterpoloën tegen BZC na ‘bewuste kaakbreuk’

De waterpoloërs van Polar Bears weigeren zaterdag de wedstrijd in de eredivisie tegen BZC te spelen. Het bestuur van de club uit Ede heeft dat besloten nadat een oefenwedstrijd tussen beide clubs drie weken geleden uit de hand was gelopen.

Een speler van Polar Bears brak tijdens het bewuste oefenduel een kaak op vijf plaatsen. Het bestuur van Polar Bears verzocht BZC schriftelijk om maatregelen te nemen tegen de waterpoloër die de breuk veroorzaakte. Dat is niet gebeurd. Beide clubs zijn het ook niet eens over de toedracht van het incident. Het bewuste oefenduel werd niet uitgespeeld.

,,Vanwege de ernst van het letsel en de aard van de overtreding is het naar ons inziens onmogelijk dat dit per ongeluk is gegaan”, zegt technisch coördinator Rob van de Blaak van Polar Bears. ,,Onze speler werd met twee handen bij zijn hoofd gepakt, onder water geduwd en kreeg vervolgens vol een knie op zijn kaak. Daarna moest hij bloedend het water verlaten. Ik ben 40 jaar actief als speler, maar heb een dergelijk incident met deze gevolgen nog niet eerder meegemaakt. Ook medespelers, die het voorval hebben zien gebeuren, hebben aangegeven dat het een bewuste actie was. Daarom zijn wij van mening dat er maatregelen moeten worden getroffen tegen de betrokken speler.”

Van de Blaak zegt de mogelijke gevolgen voor het niet spelen van het duel met BZC te accepteren. De tuchtcommissie van de Nederlandse zwembond buigt zich op 24 oktober over de zaak. Aanwezige scheidsrechters hebben het incident niet eenduidig waargenomen.