Paulo Gonçalves.
Volledig scherm
Paulo Gonçalves. © AFP

Portugese motorcoureur Gonçalves (40) overlijdt in Dakar Rally

De Portugese motorcoureur Paulo Gonçalves is tijdens de zevende etappe van de Dakar Rally overleden.

Gonçalves kwam na 276 kilometer ten val. Hij was buiten bewustzijn toen de medische diensten ter plekke kwamen. De 40-jarige coureur heeft volgens de organisatie onderweg een hartstilstand gekregen. Een medische helikopter bracht de Portugees nog naar het ziekenhuis, maar de hulp kwam te laat.

Gonçalves was een gerenommeerde naam in de Dakar Rally. Hij deed dit jaar voor de dertiende keer mee. De motorcoureur debuteerde in 2006 en eindigde vier keer in de top 10 van het klassement. In 2015 werd de Portugees tweede achter de Spaanse winnaar Marc Coma. Hij boekte in totaal drie etappezeges.

Legende

In de eerste Dakar Rally door Saudi-Arabië stond Gonçalves na zes etappes op de 46e plaats in het klassement. ,,Paulo was een Dakar-legende”, zei rallydirecteur David Castera. ,,We kennen allemaal de gevaren van deze sport. Ik heb zelf vijf keer Dakar gereden en soms stapte je ‘s ochtends met een knoop in je maag op de motor. Paulo was een echte prof die de risico’s kende. We leven mee met zijn familie en vrienden.”

Voor zo ver bekend is Gonçalves de eerste deelnemer die tijdens de Dakar Rally overlijdt sinds de Pool Michal Hernik. Hij stierf vijf jaar geleden door uitdroging in de extreme hitte in Zuid-Amerika. Sinds de eerste Dakar Rally in 1979 overleden bijna dertig deelnemers tijdens de wedstrijd. De uithoudingsproef voor mens en machine eiste ook al vele slachtoffers bij volgers, toeschouwers en organisatoren.

DAKAR RALLY on Twitter

Portuguese biker Paulo Gonçalves passed away. Décès du pilote portugais Paulo Gonçalves. Fallecimiento del piloto portugués Paulo Gonçalves. + info: https://t.co/mBQxbXgtXe #Dakar2020