Rusland voor vier jaar geschorst: geen WK voetbal, geen Olympische Spelen

VIDEOHet mondiale antidopingbureau WADA heeft Rusland zwaar gestraft voor het gesjoemel met met urine- en bloedmonsters. Het land is voor vier jaar uitgesloten van deelname aan de Olympische Zomer- en Winterspelen én de grote internationale toernooien waaronder het WK voetbal. Het land mag in die periode ook geen grote sportevenementen houden.

De onderzoekscommissie van het WADA achtte vandaag in Lausanne overtuigend bewezen dat Rusland heeft geknoeid met urine- en bloedmonsters, die het na een moeizaam proces heeft verkregen uit het dopinglaboratorium in Moskou. Alles met de bedoeling om het gebruik van doping door Russische sporters te verdoezelen. 

Volledig scherm
© AFP

Beroep

Rusland zal in beroep gaan tegen de schorsing. Dat zei Svetlana Zjoerova, eerste vice-voorzitter van de Doema-commissie voor Internationale Zaken, tegen persbureau TASS. Dat gebeurt in eerste instantie bij het WADA, waarna die instantie de zaak zal voorleggen aan het sporttribunaal CAS. Het is voor het eerst dat de procedure zo gaat.

,,We moeten vechten voor onze atleten”, zei Zjoerova. De straf kwam er omdat uit onderzoek was gebleken dat er na eerder aangetoonde fraude nog steeds volop was gesjoemeld met na veel tegenwerking beschikbaar gestelde gegevens van sporters.

Atleten die kunnen aantonen dat zij ‘schoon’ zijn, mogen onder neutrale vlag meedoen aan de toernooien.

EK voetbal

Rusland zal wél op het EK van 2020 aanwezig zijn. Volgens WADA is het EK geen meervoudig sportevenement of een mondiaal sportevenement, maar een regionaal evenement. Vier duels, waaronder een kwartfinale, zullen dus gewoon in Rusland gespeeld worden.

Ook de Champions Leaguefinale van 2021 in Sint-Petersburg gaat gewoon door. 

In 2018 deden er 168 Russische atleten onder neutrale vlag mee aan de Winterspelen van Pyeongchang. In de atletiekwereld is Rusland al sinds 2015 verbannen.