Volledig scherm
Sifan Hassan. © Getty Images

Sifan Hassan mikt op wereldrecord Engelse mijl

Sifan Hassan mikt bij de Diamond League in Monaco op een dik persoonlijk record op de Engelse mijl. ,,Ik heb 4.14 staan en wil deze tijd met 3 of 4 seconden verbeteren", zei de Nederlandse topatlete bij de perspresentatie.

Of ze zich ervan bewust was dat ze dan een wereldrecord loopt, vroeg een aanwezige journalist haar. ,,Dat wist ik niet, maar als u het zegt dan zal ik inderdaad een wereldrecord lopen", antwoordde de tegenwoordig in Amerika trainende en wonende hardloopster.

Hassan scherpte eind juni in het Amerikaanse Eugene het Europees record op de 3000 meter aan tot 8.18,49, de vierde tijd ooit gelopen. ,,Ik haalde 9 seconden van mijn persoonlijk record af, dus zo bekeken moeten er 3 tot 4 seconden af van mijn beste tijd op de mijl", redeneerde Hassan.

Het wereldrecord op de Engelse mijl, een niet gangbare afstand in de atletiek, staat op 4.12,56 en is al behoorlijk oud (bijna 23 jaar). De Russin Svetlana Masterkova liep die tijd op 14 augustus 1996 in Zürich. De wedstrijd over 1609 meter in Monaco is een eerbetoon aan de onlangs overleden Amerikaanse middenafstandloopster Gabriele Grunewald, die tien jaar lang vocht tegen kanker.

  1. Joost Luiten wendt zich tot sportpsycholoog

    Joost Luiten wendt zich tot sportpsy­cho­loog

    Joost Luiten heeft de hulp ingeroepen van een sportpsycholoog. De bekende Engelse perfomance coach Karl Morris moet de Nederlandse topgolfer helpen bij het putten. Dat meldt de 33-jarige Rotterdammer op zijn website. ,,Ik merk dat ik mezelf te veel druk opleg bij het putten, als het al een tijd niet echt lekker loopt wordt het ook een mentaal iets. Dan moet je iets durven veranderen, of iemand toevoegen aan je team en dat wordt Karl dus.”