Volledig scherm
Joost Luiten op de slotdag van het Abu Dhabi HSBC Golf Championship in de Verenigde Arabische Emiraten. © Getty Images

Superdag levert Luiten topklassering en hoogste geldprijs uit carrière op

Abu Dhabi ChampionshipJoost Luiten is het seizoen begonnen met een podiumplaats. De Rotterdammer klom met een vloeiende slotronde naar de derde plaats in het Abu Dhabi Championship. Zijn score van 65, zeven onder par, was de beste van de dag.

Luiten (33) zal na dit weekeinde terugkeren in de top 100 van de wereldranglijst. Hij incasseerde zijn vetste cheque ooit, een bedrag van 384.690 euro. ,,Een heel mooie start van het golfjaar’', aldus Luiten. ,,Goed presteren in de Rolex Series-toernooien waar veel punten te verdienen zijn voor de ‘Race to Dubai’ en de wereldranglijst is heel belangrijk en dat is me deze week gelukt. Dit resultaat in het eerste toernooi van het jaar geeft rust en vertrouwen voor de rest van het seizoen. Mijn spel voelt ook gewoon heel goed.’'

De Nederlandse prof startte de vierde en laatste ronde in het evenement van de Europese tour als elfde. De swing zat er goed in bij de Nederlander, die één bogey moest toestaan, maar dat foutje meer dan goedmaakte met vier birdies en twee eagles. De eagle op de achttiende hole bracht hem op plaats drie in het Arabische toernooi, waar de golfers 7 miljoen dollar prijzengeld verdelen.

De jackpot van 1 miljoen euro was voor de Ierse winnaar Shane Lowry, die na een slotronde van 71 slagen uitkwam op 270 slagen, 18 onder par en drie minder dan Luiten. Lowry leidde het hele toernooi, maar zag in de laatste ronde de Zuid-Afrikaan Richard Sterne gevaarlijk dichtbij komen. Hij vermeed met een birdie op de laatste hole een play-off. ,,Het was een emotionele achtbaan’', zei de Ier opgelucht.

Volledig scherm
© Getty Images