Volledig scherm
Aksel Lund Svindal (links) omhelst landgenoot en winnaar Kjetil Jansrud. © AP

Svindal (36) ziet landgenoot droomafscheid dwarsbomen

WK skiënAksel Lund Svindal neemt afscheid met een tweede plaats op de afdaling tijdens zijn laatste WK skiën. Zijn landgenoot Kjetil Jansrud was in het Zweedse Are twee honderdsten sneller en veroverde de wereldtitel.

Voor Jansrud is het de eerste wereldtitel in zijn loopbaan. Vaak moest hij ski-icoon Svindal voor zich dulden op het koningsnummer. Zo ook op de Olympische Spelen in 2018. Vanmiddag trok Jansrud wél aan het langste eind. In Are, waar de afdaling werd ingekort vanwege de hevige sneeuw, bleek Jansrud twee honderdsten sneller dan Svindal. 

De 36-jarige skiër had op een ander afscheid gehoopt en had na afloop moeite zijn tranen te bedwingen. Dolgraag had hij zijn imposante carrière afgesloten met een nóg een wereldtitel. Svindal had er immers al vijf op zak. Hij stond op vier achtereenvolgende WK’s steeds een keer op de hoogste trede van het podium, in 2007 zelfs twee keer (afdaling en reuzenslalom). In 2013 was hij ook de beste op de afdaling. De tweevoudig olympisch kampioen eindigde woensdag teleurstellend als zestiende op de super-G. 

Volledig scherm
Kjetil Jansrud © REUTERS