Tornike Tsjakadoea.
Volledig scherm
Tornike Tsjakadoea. © EPA

Tornike Tsjakadoea: Ik heb de naam ietwat lui te zijn

EK judoSinds het goud van judoka Ruben Houkes op het wereldkampioenschap in Rio de Janeiro van 2007 zijn grote successen op grote toernooien voor Nederlandse lichtgewichten grotendeels uitgebleven.

Met podiumplaatsen voor Tornike Tsjakadoea in het voorseizoen op aansprekende evenementen lijkt daar verandering in te komen. ,,Mijn doel is het podium", zegt de geboren Fries met de Georgische naam aan de vooravond van het EK in Minsk.

Quote

Het is echt knokken om erbij te horen.

Tornike Tsjakadoea

,,Ik sta er goed voor en ben volledig fit door de voorbereiding gekomen”, vervolgt Tsjakadoea, die Team NL vertegenwoordigt in de -60 kg. ,,Gezien mijn prestaties in het laatste half jaar maak ik kans op een medaille. Dat durf ik ook best uit te spreken, hoewel ik van huis uit bescheiden ben. Laat maar komen dat toernooi. Ik heb het gevoel dat ik er klaar voor ben.”

,,Ik heb de naam ietwat lui te zijn. Misschien ben ik dat soms ook wel een beetje geweest. Nu bewijzen mijn prestaties het tegendeel. Het is niet mogelijk aan de top mee te doen als je niet dag en nacht met deze sport bezig bent. De concurrentie is groot en werkt keihard. Als ik een week niets doe heb ik al een achterstand.”

Vanzelf gaat dat niet, zegt Tjakadoea. ,,Het vergt veel allemaal. Wie tot de top wil behoren moet daar in alles rekening mee houden. Dat betekent letten op je voeding, je gedrag, op dat je wel voldoende slaap krijgt. Mentaal is dat zwaar. Bijna elk land heeft topjudoka's, vooral in de lichtere klassen. Het is echt knokken om erbij te horen.”

,,Vorig jaar heb ik alleen maar verloren", zegt hij over een lastige periode in zijn leven. ,,Natuurlijk komen dan de twijfels. Ik was niet geordend in m'n hoofd, met m'n studie ging het niet goed. Ik kreeg daarvoor begeleiding, maar voelde me er niet goed bij. Ik heb keuzes gemaakt. Een betere planning gemaakt, nog meer gekozen voor de sport. Vervolgens werden de prestaties beter.”

,,Ik ben lichtgewicht. Dat maakt het misschien wel zwaarder. In mijn discipline komt de tegenstand uit vrijwel alle delen van de wereld. Bij de zwaargewichten gaat het wat meer om Europeanen, bij ons om iedereen. Lichtgewichten zijn snel, behendig en flexibel. De meeste grote Nederlandse kampioenen zijn vaak uit de wat zwaardere klassen gekomen."

Begin jaren 90 kwam zijn vader uit Georgië naar Nederland. Het gezin volgde later. Tsjakadoea werd in 1996 geboren in Leeuwarden. ,,Mijn vader was in Georgië judoleraar en heeft mij veel geleerd. In Nederland wordt anders getraind, meer technisch. Misschien ben ik een combinatie van wat goed is uit beide landen. Daar heb ik voordeel bij."

Judoka’s mikken op drie medailles

De doelstelling van de Nederlandse judoka’s op het Europees kampioenschap judo in Minsk is drie medailles. ,,Daarvan moet er dan één van goud zijn”, zegt Maarten Arens, sinds jaar en dag de bondscoach van het gezelschap.

Voor de tweede keer, na Bakoe in 2015, maakt het EK voor de judoka’s deel uit van de Europese Spelen. “Ik vind dat alleen maar mooi”, aldus Arens. “Een aantal sporters maakt op deze manier voor de eerste keer kennis met een evenement waar ook veel atleten uit andere disciplines zijn. Dat past goed in de voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokio.”

Maarten Arens.
Volledig scherm
Maarten Arens. © ANP

In Minsk zijn bovendien punten te halen voor de ranglijst die van belang is voor olympische kwalificatie. Arens: “Er speelt veel. Vergeet ook niet dat nog geen twee maanden na ‘Minsk’ alweer het WK is, in Tokio. We moeten zorgvuldig plannen. Maar ik heb er zin in.”

De Europese Spelen beginnen vrijdag 21 juni en duren tot 30 juni. Het EK judo is van 22 juni tot en met 25 juni in de Wit-Russische stad. Bij de vorige Europese Spelen (2015) won Nederland drie keer goud (Henk Grol, Kim Polling, Marhinde Verkerk) en twee keer brons (Guillaume Elmont, Guusje Steenhuis).

In Minsk komende de volgende judoka’s voor Nederland in actie: Margriet Bergstra (-57), Sanne Verhagen (-57), Juul Franssen (-63), Sanne Vermeer (-63), Kim Polling (-70), Sanne van Dijke (-70), Guusje Steenhuis (-78), Marhinde Verkerk (-78), Roy Koffijberg (-60), Tornike Tsjakadoea (-60), Frank de Wit (-81), Noël van ‘t End (-90), Jesper Smink (-90), Michael Korrel (-100), Henk Grol (+100), Roy Meyer (+100).

  1. Holyfield wil uitgedaagd worden door Tyson: ‘Anders zou ik een pestkop zijn’
    Quiz

    Holyfield wil uitgedaagd worden door Tyson: ‘Anders zou ik een pestkop zijn’

    Evander Holyfield (57) heeft zin in een weerzien met zijn vroegere rivaal Mike Tyson (53) in de boksring, op één voorwaarde: 'Iron Mike' zal hem moeten uitdagen. ,,Ik heb hem al twee keer verslagen. Dan kun je hem zelf niet meer vragen als tegenstander. Dan zou ik een pestkop zijn. Ik wil geen verhalen horen dat ik alleen maar tegen Mike wil boksen, omdat ik weet dat ik van hem kan winnen", liet Holyfield weten.