Tim Visser namens Schotland in actie tegen Ierland in 2015. De in Zeewolde geboren rugbyer kwam 33 keer uit voor de nationale ploeg van Schotland, nadat hij enkele jaren voor Edinburgh Rugby speelde.
Volledig scherm
Tim Visser namens Schotland in actie tegen Ierland in 2015. De in Zeewolde geboren rugbyer kwam 33 keer uit voor de nationale ploeg van Schotland, nadat hij enkele jaren voor Edinburgh Rugby speelde. © AFP

Visser nu commentator bij WK rugby: ‘Nieuw-Zeeland is zeker niet de grote favoriet’

WK in JapanTim Visser deed vier jaar geleden als international van Schotland mee aan het WK rugby in Engeland. In mei stopte hij op 32-jarige leeftijd als rugbyer, maar de komende anderhalve maand is hij als commentator op de Britse, Ierse en Nederlandse televisie/radio bijna dagelijks te horen over het WK in Japan. ,,Mijn advies is: probeer zoveel mogelijk van het WK te zien, want het is een uniek sportevenement.”

Mis je het leven als rugbyer al?
,,Nee, nog geen moment. Ik was er op het eind ook wel echt klaar mee, zowel fysiek als mentaal. De meeste rugbyers stoppen rond hun dertigste wel en mijn lichaam was ook echt klaar met dagelijks zware arbeid. Ik heb na mijn laatste wedstrijd voor London Harlequins in mei een mooie zomer gehad in Nederland en heb me begin september met mijn Schotse vrouw en twee zoontjes gevestigd in Edinburgh. Daar ben ik gestart met een bedrijf in vastgoed. Een mooie nieuwe uitdaging, maar ik zal zeker ook betrokken blijven in het rugby. Ik vind het nu ik gestopt ben ook weer veel leuker om wedstrijden te kijken. De komende drie dagen doe ik voor Ziggo Sport commentaar samen met Albert Mantingh, waarbij ik de plek van mijn vader Marc (67 interlands voor Nederland, red.) heb ingenomen als co-commentator. Eind oktober zal ik nog eens drie dagen commentaar doen voor Ziggo Sport. Verder schuif ik ook regelmatig aan bij televisie- en radioprogramma's in Engeland en Ierland, dus ik ben goed op de hoogte van alle ontwikkelingen bij alle twintig deelnemers aan het WK.”

Tim Visser als international van Schotland in actie tegen Wales op 25 februari 2017.
Volledig scherm
Tim Visser als international van Schotland in actie tegen Wales op 25 februari 2017. © Getty Images

Vier jaar geleden bracht RTL 7 het WK dagelijks mooi in beeld en begon het toernooi ook in Nederland echt te leven. Verwacht je dat nu weer?
,,Ik hoop het natuurlijk, maar dat is even afwachten. Vier jaar geleden was het WK in Engeland en waren de wedstrijden steeds mooi aan het eind van de middag of in de avond. Nu is het WK in Japan en dat betekent dat de wedstrijden hier in Europa steeds 's ochtends of vroeg in de middag op televisie zullen zijn. Toch is mijn advies aan alle sportliefhebbers om zoveel mogelijk van het WK te kijken, want het is echt een uniek sportevenement. De grote stadions in Japan zullen bij iedere wedstrijd vol zitten en vanuit landen als Argentinië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika gaan er tienduizenden fans hun nationale team achterna. Dat blijft schitterend om te zien. Japan is geen grootmacht in het rugby, maar ze doen wel altijd mee aan het WK en de sport leeft daar enorm. Veel grote rugbyers gaan aan het eind van hun loopbaan nog in Japan spelen, omdat de stadions er vol zitten en het financieel aantrekkelijk is.” 

Op het WK 2015 werd je met Schotland in de kwartfinale uitgeschakeld door Zuid-Afrika (35-34). Ben je daar inmiddels al overheen?
,,Haha, ja hoor. Verliezen doet altijd pijn, maar dit was zeker de meest pijnlijke nederlaag uit mijn loopbaan. Vooral omdat het kwam door een verkeerde beslissing van de scheidsrechter, waar hij twee jaar later nog zijn excuses voor heeft aangeboden bij onze captain. We waren heel dichtbij een halve finale tegen Argentinië, waarin we de grote favoriet waren geweest. Toch kijk ik vooral met heel veel trots en plezier terug op mijn WK-deelname, een unieke ervaring die ik altijd zal koesteren. De voorbereiding van twee maanden was loodzwaar, maar dat was het zeker waard. Samen met mijn debuut voor Schotland in november 2012, waarbij ik direct twee tries (bal over de laatste lijn lopen, red.) maakte tegen rugbygrootmacht Nieuw-Zeeland, is dat zeker het hoogtepunt van mijn loopbaan.”

Over Nieuw-Zeeland gesproken. Zij werden de afgelopen twee keer wereldkampioen. Zijn de All Blacks nu weer de favoriet?
,,Normaal gesproken zijn ze dat wel, maar het afgelopen jaar draait het team een stuk minder. Tussen 2015 en 2018 verloren ze maar drie van de 33 wedstrijden, maar vorige maand verloren ze bijvoorbeeld met 47-26 van hun grote rivaal Australië. Dat is best wel aangekomen bij Nieuw-Zeeland, dus ze zijn zeker niet de absolute favoriet. Ik zou op dit moment mijn geld inzetten op Zuid-Afrika, al verwacht ik ook veel van Australië en Ierland.”

Zijn er nog spelers die we goed in de gaten moeten houden?
,,Een absolute wereldster kan ik op dit moment niet aanwijzen, maar alle grote landen hebben wel een topspeler. Ik ben zelf fan van mijn oud-teamgenoot Stuart Hogg (Schotland), Jacob Stockdale (Ierland), Beauden Barrett (Nieuw-Zeeland) en François de Klerk (Zuid-Afrika). Alle twintig landen nemen 32 spelers mee naar het WK, dus ik zal ook weer veel nieuwe spelers aan het werk gaan zien. Nu hoef ik ze niet meer te bekijken als mogelijke tegenstander, maar kan ik gewoon genieten als rugbyfan. Rugby zal in Nederland nooit heel groot worden, maar als er door dit WK weer honderd jongens enthousiast worden om aan de sport te beginnen is het voor mij al een succes.”

Het WK rugby is morgen vanaf 12.15 uur te volgen op Ziggo Sport met de openingsceremonie en de openingswedstrijd Japan - Rusland. Zaterdag worden Australië - Fiji (07.00 uur) Frankrijk - Argentinië (09.00 uur) en Nieuw-Zeeland - Zuid-Afrika (11.30 uur) live uitgezonden, zondag zijn Ierland - Schotland (09.30 uur) en Engeland - Tonga (12.30 uur) te zien. De hoogtepunten verschijnen na afloop op AD.nl. De finale van het WK is op zaterdag 2 november in Yokohama. 

Thanks for having me @harlequins #overandout

2,270 Likes, 39 Comments - Tim Visser (@timbovisser) on Instagram: "Thanks for having me @harlequins #overandout"