Volledig scherm
Vivian Sevenich juicht. © ANP

Waterpolosters door in World League na nipte winst op Hongarije

De Nederlandse waterpolosters hebben zich met een benauwde zege op Hongarije verzekerd van een vervolg in de World League. De Europees kampioen won in Boedapest met 11-10, vooral dankzij een sterke eerste helft (6-3 3-2 1-2 1-3). 

Dagmar Genee maakte amper een minuut voor het einde de winnende treffer. Oranje nam daarmee ook een beetje revanche voor de nederlaag tegen de Hongaarse vrouwen vorige maand in Den Haag via strafworpen (13-14).

De ploeg van bondscoach Arno Havenga is nu zeker van deelname aan de Europese finale van de World League, eind maart in Turijn. Op dat toernooi kwalificeren de drie beste landen zich voor de mondiale superfinale, waar voor de winnaar een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio 2020 klaar ligt. Vorig jaar verloor Oranje de finale van de World League van de Verenigde Staten.

Sabrina van der Sloot maakte vijf doelpunten. Aanvoerster Genee, voor het eerst sinds het gewonnen EK terug in Oranje, kreeg het fanatiek meelevende publiek in Boedapest vlak voor tijd stil door de 11-10 binnen te gooien. De 30-jarige waterpoloster had lang aan de kant gestaan vanwege een vingerbreuk.

,,Fijn voor haar en fijn voor ons dat Dagmar zo belangrijk kon zijn’', zei Havenga vanuit de Hongaarse hoofdstad. ,,De eerste horde op weg naar Tokio is nu genomen.’' De waterpolosters hebben vier kansen om zich te plaatsen voor de Spelen: via de World League, het WK, het EK of anders via het olympisch kwalificatietoernooi. ,,Het wordt een flinke klus, maar we gaan ervoor’', aldus Havenga, die komend seizoen weer dagelijks met zijn internationals aan de slag gaat. ,,Alle speelsters worden uit de competitie gehaald. We hebben geregeld dat ze in Nederland aan de beker kunnen meedoen, zodat ze ook wedstrijden bij de clubs blijven spelen naast ons eigen trainingsprogramma.’’

Volledig scherm
De Nederlandse waterpolosters vieren de Europese titel van afgelopen zomer in Barcelona. © ANP