Waterpolosters hard onderuit in kwartfinales WK tegen Spanje

De Nederlandse waterpolosters zijn hardhandig uit het WK in het Zuid-Koreaans Gwangju gewerkt. Spanje was in de kwartfinales veel te sterk en won met 12-8. Het betekende een pijnlijke uitschakeling voor de regerend Europees kampioen, die een podiumplek ten doel had gesteld en zelfs kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio in het achterhoofd had.

Spanje gold vooraf al als een taaie tegenstander. De ploeg voorkwam drie jaar geleden dat Oranje een ticket naar de Spelen van Rio bemachtigde en domineerde in Gwangju vanaf de eerste minuut. Na de eerste periode keek de ploeg van bondscoach Arno Havenga al aan tegen een 6-1-achterstand.

In de volgende periodes probeerde Oranje zich in de wedstrijd terug te knokken, maar Spanje hield de controle en liet de riante voorsprong niet echt in gevaar komen. Dankzij drie treffers van Sabrina van der Sloot in de vierde periode was het verschil uiteindelijk vier doelpunten.

De ploeg van Havenga plaatste zich al moeizaam voor de kwartfinales. Door een nederlaag tegen regerend wereldkampioen Verenigde Staten in de groepsfase was Oranje gedwongen tot het spelen van een tussenronde. Met hangen en wurgen wist Nederland te winnen van Canada (5-4) en was in ieder geval de laatste acht bereikt.

De wedstrijd tegen Spanje werd een martelgang. Pas tegen het einde van de eerste periode wist Simone van de Kraats voor het eerst de Spaanse keepster te passeren. Aan de andere kant lagen er toen al zes achter de Nederlandse doelvrouw Joanne Koenders. Van de Kraats scoorde nogmaals in de tweede periode, alsmede Dagmar Genee en Iris Wolves. De achterstand van 8-4 bood nog wat perspectief, maar in de derde periode wist alleen Bente Rogge te scoren en liep Spanje weer uit naar 10-5. In de vierde periode was topschutter Van der Sloot op dreef, maar haar treffers kwamen te laat.

Volledig scherm
Maud Meegens. © Beeldboot/Gertjan Kooij