Volledig scherm
Sabrina van der Sloot. © EPA

Waterpolosters stranden: ‘Spanje wilde onze keepers verrot schieten’

WKDe waterpolosters van Oranje zijn in de kwartfinale van het WK afgebluft door Spanje. De regerend Europees kampioen kwam in Zuid-Korea een bedroevende start niet te boven en verloor met 12-8.

Door Natasja Weber

Nog geen zeven minuten waren er gespeeld toen Nederland al tegen een 6-0 achterstand aankeek. De ogen van de Nederlandse sterspeelster Sabrina van der Sloot spuwden vuur en ze gooide er enkele krachttermen uit. ,,Ik was echt boos”, blikte Van der Sloot kort na de wedstrijd telefonisch terug op de abominabele beginfase. ,,We begonnen niet scherp. We wisten dat Spanje van plan was om furieus te starten. Dat hebben ze wel vaker tegen ons gedaan. We waren er op voorbereid, maar het heeft denk ik ook met ervaring te maken. Veel meiden speelden op het WK hun eerste grote toernooi. Tja, we hebben ons gewoon laten overdonderen.”

De Nederlandse waterpolosters werden in de beginfase op alle fronten overklast. Verdedigend zag het er heel zwak uit wat de ploeg van bondscoach Arno Havenga liet zien. De Spaanse vrouwen kregen veel te veel ruimte en ieder schot op doel was raak. Na de eerste periode van acht minuten was het 6-1. Keepster Joanne Koenders – in de vorige wedstrijd tegen Canada nog de uitblinker – moest plaatsmaken voor de pas 19-jarige Sarah Buis. Van der Sloot: ,,Spanje wist natuurlijk ook dat we twee onervaren keepers hebben. Die wilden ze meteen verrot schieten.”

Bekijk hieronder de reacties na afloop:

Vanaf het tweede kwart kwam Oranje iets beter in haar spel. Maar het was onvoldoende om de WK-finalist van 2017 aan het bibberen te krijgen. Dichter dan drie doelpunten verschil (8-5) kwam Nederland niet bij Spanje. Aanvallend kon de regerend Europees kampioen totaal geen vuist maken. Van der Sloot – begin dit jaar door het Amerikaanse magazine Swimming World uitgeroepen tot de beste speelster ter wereld – lag aan banden bij de Spaanse verdedigsters. Ze slaagde er de eerste drie kwarten niet in een schot op doel te produceren. ,,Spanje speelde volle pressing op mij. Daar hadden anderen van moeten profiteren. Maar we speelden het niet slim uit”, zei Van der Sloot.

Door de pijnlijke uitschakeling in het Zuid-Koreaanse Gwangju wordt het voor de waterpolovrouwen nog een hele klus om de Olympische Spelen te halen. Oranje had op het WK op zijn minst de finale moeten halen. Nu wacht de ploeg van Havenga nog twee kansen. Begin 2020 volstaat niet minder dan de Europese titel voor een ticket voor Tokio. Anders wacht Nederland – net als in 2012 en 2016 – weer een olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Bij de vorige twee pogingen liep het slecht af voor de olympisch kampioen van 2008.

Havenga liet onlangs weten dat het OKT voor vrouwen sowieso niet in Nederland zal plaatsvinden. ,,Daar hebben we slechte herinneringen aan”, doelde hij op het mislukte OKT in 2016 in Gouda. ,,Het kost een hoop tijd, energie en gedoe. Dat wil ik niet meer.”