Volledig scherm
De start van de 1500 meter voor vrouwen bij het WK in Zuid-Korea. © AFP

Wisselende successen Nederlandse zwemmers in series WK

WK zwemmenDe Nederlandse zwemmers Maarten Brzoskowski en Kira Toussaint maken nog kans op een finaleplaats bij de WK zwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju én kwalificatie voor de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. Maaike de Waard en Tes Schouten redden het niet in de series.

Brzoskowski wist zich ternauwernood te plaatsen voor de halve finales van de 200 meter vrije slag. Zijn tijd van 1.47,06 was de zestiende. Daarmee was hij 0,88 seconde langzamer dan de Brit James Guy, die zich met 1.48,18 als snelste plaatste.

Toussaint kwalificeerde zich op de 100 meter rugslag voor vrouwen als twaalfde voor de halve eindstrijd in 1.00,27. Ze bleef ruim boven haar Nederlands record van 59,80 en het verschil met de Canadese Kylie Masse, de snelste in de heats in 58,91, was fors: 1,36 seconde. Op datzelfde onderdeel bleef De Waard steken op de 25ste plaats in 1.01,26.

Tes Schouten vloog eruit in de series van de 100 meter schoolslag. De Nederlands recordhoudster (1.06,96) landde met haar tijd van 1.08,01 op zeventiende plaats en miste dus nipt een optreden in de halve finales. De Amerikaanse Lily King ging in 1.06,31 als snelste door.

Een plek bij de eerste twaalf op de WK zwemmen betekent kwalificatie voor Tokio 2020. Brzoskowski en Toussaint zwemmen maandagmiddag Nederlandse tijd de halve finales.

  1. Gouden Toussaint ontspant door te facetimen met puppy

    Gouden Toussaint ontspant door te facetimen met puppy

    Toussaint heeft zich op geheel eigen wijze voorbereid op de finale van de 50 meter rugslag bij de EK kortebaan. Nadat ze in de halve finales met 25,75 seconden een Nederlands record had gezwommen, pakte Toussaint haar telefoon. ,,Tussen de eerste en tweede 50 meter zat anderhalf uur. Ja, wat ga je dan doen? Ik heb eerst heel rustig uitgezwommen en ben toen even gaan facetimen met m’n puppy”, vertelde Toussaint lachend bij de NOS.