Zonderland is klaar voor eerste kans: ‘Het is verschrikkelijk kort dag’

VideoDe Spelen in Tokio leken verder weg dan ooit voor Epke Zonderland (33). Maar een maandje Gold Coast doet wonderen. De jacht op een olympisch turnticket wordt nu heropend.

Door Marcel Luyckx

Het Nederlandse klimaat is in de winter niet gezond voor topturner Epke Zonderland. In een ultieme poging om alsnog olympische deelname af te dwingen, heeft hij dan ook een warmere omgeving opgezocht. Na een maandje in de Australische stad Gold Coast zijn Melbourne, Dubai, Bakoe en Doha de volgende pleisterplaatsen. De vraag is of de hoofdstad van Qatar de laatste halte zal zijn op de weg naar Tokio of het eindstation van een imposante loopbaan.

  1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.