Volledig scherm
PREMIUM
WADA-voorzitter Craig Reedie maakt op een persconferentie in Lausanne de straf voor Rusland bekend. © AFP

‘Zware’ dopingstraf voor Rusland is eigenlijk halfbakken compromis

Wat betekent dit nu echt?Het uitvoerend comité van het WADA heeft gesproken: Rusland wordt de komende vier jaar uitgesloten van internationale sportevenementen. Dat klinkt als een harde straf, maar in werkelijkheid is het niet meer dan een halfbakken compromis.

Quote

Het is maar de vraag of Poetin en co het écht zo erg vinden dat ze straks in Tokio geen potje handboog­schie­ten kunnen bijwonen.

Door Thijs Zonneveld

Als Craig Reedie zichzelf een schouderklopje had kunnen geven, dan had hij het gedaan. Ze hadden Rusland laten weten wie de baas was. Voor de zekerheid zei de voorzitter van het uitvoerend comité van het WADA het er ook nog even bij: ,,We hebben gereageerd op de sterkst mogelijke manier.”
Klein dingetje. Het was niet waar.

Het WADA besliste gisteren in Lausanne dat Rusland de komende vier jaar wordt uitgesloten van grote internationale sportevenementen. Dat ziet er, op papier, uit als een ferme straf. Eentje waarvan ze in Rusland wakker liggen, eentje die de sport beschermt tegen het staatsgeorganiseerde dopingsysteem dat jarenlang Russische sporters van doping voorzag én ervoor zorgde dat ze niet betrapt werden. Maar als je verder kijkt dan de eerste indruk, dan zie je dat de straf véél minder verregaand is dan het in eerste instantie lijkt.