Volledig scherm
© Rob Voss

10 Engelse mijl in Apeldoorn is weer echt 10 Engelse mijlen

Deelnemers aan de Midwintermarathon Apeldoorn op het onderdeel 10 Engelse mijl, lopen komend jaar ook weer gegarandeerd die volledige afstand. Na officieel opmeten van het traject komt de finishlijn op de Loolaan zo'n vier meter verder te liggen.

De organisatie van de Midwintermarathon moest het parcours laten meten voor certificering door de Atletiekunie. Zondagochtend om 6 uur gingen mensen van die sportbond aan de slag. De uitkomst is dat de eindstreep iets verder richting de Grote Kerk moet liggen om de juiste afstand te halen: 4,13 meter om precies te zijn. De ideale looplijn van het traject is namelijk iets korter geworden. Dat komt onder meer door wegwerkzaamheden. Zo zijn de bochten van de kruising Kampsteeg/Amersfoortseweg en op de rotonde nabij AGOVV wat ‘ronder’ geworden, omschrijft de Apeldoornse organisatie.

Exact

Met de kleine aanpassing komt het parcours nu weer exact uit op 16,1 kilometer. De 10 Engelse mijlen heet bij de Midwintermarathon ook wel Decathlon Mini-Marathon. De route voert na vertrek op de Loolaan naar Hoog Soeren, met de genoemde kruising Kampsteeg/Amersfoortseweg als meest ver weg gelegen punt. Afgelopen jaar liepen 3368 mensen deze afstand.

Te weinig

Het is overigens niet zo dat die deelnemers afgelopen februari ‘te weinig’ hebben gelopen. Lang niet iedereen volgt de ideale lijn. Bovendien is een parcours aan allerlei kleine veranderingen onderhevig, legt woordvoerder Robert Spijkerman uit. Een goedkeuring door de Atletiekunie blijft vijf jaar geldig; alleen bij duidelijke, grote wijzigingen in het parcours moet de certificering eerder worden herhaald.

De andere afstanden van het razendpopulaire Apeldoornse loopevenement zijn de afgelopen jaren al nagelopen. Daar waren geen aanpassingen nodig.

Volledig scherm
Vrijwilligers van de organisatie assisteerden zondag bij het meten van het parcours. © Midwintermarathon Apeldoorn

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn