Mr. Frank Visser geeft het startsein voor 2bike4alzheimer.
Volledig scherm
Mr. Frank Visser geeft het startsein voor 2bike4alzheimer. © 2bike4alzheimer

2bike4alzheimer: Fietstocht over Veluwe levert bijna twee ton op voor dementieonderzoek

De achtste editie van 2bike4alzheimer heeft een recordbedrag van 192.372,- euro opgebracht. Van zaterdag op zondag legden 327 deelnemers tijdens de non-stop estafette-fietstocht in teams 400 kilometer af. Het geld wordt besteed aan onderzoek naar dementie.

Start en finish was bij recreatiepark De Boshoek in Voorthuizen. Een van de vijf verschillende routes liep door onder meer via Putten, Ermelo, Harderwijk en Nunspeet. Een andere route van 80 kilometer lang kwam door Apeldoorn.

Impact

Er deden 36 verschillende teams aan de achtste editie mee.  Vorig jaar kwam het totaalbedrag op 127.361,- euro uit. Het gaat om een estafettevorm waarbij steeds twee teamleden aan het fietsen zijn.  Vrijwel alle deelnemers hebben iemand in hun directe omgeving met dementie voor wie zij fietsten. Ook waren er meerdere teams van collega’s uit zorgcentra, dagelijks zien zij welke impact de ziekte heeft op cliënten en hun naasten.

Voordat de fietsers van start gingen, verzorgde presentator, acteur en choreograaf Juvat Westendorp de warming up. Het was SBS-presentator Mr. Frank Visser die vervolgens op het podium het woord kreeg: ,,Dementie is een ziekte die ons allemaal kan treffen, ik heb het van dichtbij gezien bij mijn moeder. Het is heel belangrijk dat we gaan fietsen om dementie de wereld uit te helpen. Ook wil ik benadrukken: laten we ervoor zorgen dat mensen met dementie niet in de steek worden gelaten, wij hen niet vergeten en blijven bezoeken.’’

Vergeet-mij-nietje

De routes van de vijf etappes vormden samen een vergeet-mij-nietje, het symbool voor een toekomst zonder dementie. 

Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland, kreeg vanochtend de cheque met het bedrag van 192.372 euro overhandigd: ,,Dit is overweldigend! Bedankt fietsers, bedankt sponsoren! We gaan jullie geld inzetten voor onze gezamenlijke missie: een toekomst zonder dementie.” Alzheimer Nederland besteedt het geld aan dementieonderzoek, zoals een studie naar de afvoer van afvalstoffen uit de hersenen. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn