Volledig scherm
Vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling, hier op archiefbeeld aan de Arnhemseweg in Apeldoorn. © Berend van de Sande

70 procent van inwoners Apeldoorn wil vuurwerkvrije zones

Zeventig procent van de inwoners van Apeldoorn is voor de invoering van vuurwerkvrije zones. Dat concludeert de gemeente uit een enquête in opdracht van de gemeenteraad, waarvoor 20.000 mensen werden benaderd.

Uit het onderzoek blijkt dat 58 procent van de inwoners wil dat er in Apeldoorn helemaal geen consumentenvuurwerk meer wordt afgestoken. 

Volgens de gemeente betreft het een representatief onderzoek, dat in opdracht van de gemeenteraad is uitgevoerd door bureau Kennis en Verkenning uit Deventer. Van de 19.062 mensen die werden benaderd, deden 4788 daadwerkelijk aan het onderzoek mee. Dat was het aantal dat volgens de gemeente was beoogd.

Harde knallen

Harde knallen en stank- en rookoverlast blijken de grootste bron van overlast, met name de dagen voor de jaarwisseling wanneer vuurwerk afsteken al verboden is. 

De buurten waar de meeste overlast ervaren wordt van vuurwerk tijdens de jaarwisseling zijn volgens de gemeente het bosgebied Hoog-Buurloo, Hoog-Soeren, het bosgebied Beekbergen-West en Wenum.

Het is nu aan de gemeenteraad wat die met de resultaten van het onderzoek wil doen, geeft de gemeente aan.

Hoe gevoelig het onderwerp kennelijk ligt blijkt wel uit het feit dat burgemeester Petra van Wingerden weigert tegenover de Stentor te reageren op de uitkomsten. Haar voorganger John Berends kreeg eerder vanuit de gemeenteraad verwijten over een weigerachtige houding om iets met dit onderwerp te doen. Ook Van Wingerden kreeg het recent met de raad aan de stok, omdat er gevoelens leefden dat ook zij geen zin had om met een onderzoek te komen. De interim-burgemeester beloofde echter plechtig om te voldoen aan de wensen van de raad.

Commentaar van de burgemeester op vragen van de Stentor heeft 'helemaal niks toe te voegen’, zegt gemeentewoordvoerder Harm Korendijk. ,,Dat gaan we niet doen, dat heeft helemaal geen zin. De burgemeester geeft bewust ook geen advies aan de gemeenteraad.’’

Volledig scherm
© Archief, ANP

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn