Grote evenementen zoals het Canadees Bevrijdingsfestival bij Paleis Het Loo in Apeldoorn zijn dit jaar van de kalender gehaald. De provincie Gelderland verlengt de subsidie tot 2021.
Volledig scherm
Grote evenementen zoals het Canadees Bevrijdingsfestival bij Paleis Het Loo in Apeldoorn zijn dit jaar van de kalender gehaald. De provincie Gelderland verlengt de subsidie tot 2021. © Archief/Cees Baars

75 jaar vrijheid: Gelderland verlengt subsidies voor evenementen tot 2021

updateOrganisatoren van evenementen in het kader van 75 jaar vrijheid mogen in Gelderland tot mei volgend jaar beroep doen op subsidies. Zo kunnen activiteiten die door de coronacrisis zijn afgelast op een later tijdstip alsnog doorgaan.

Door de coronacrisis valt de viering van 75 jaar vrijheid goeddeels in het water. Grote evenementen zoals het Canadees Bevrijdingsfestival bij Paleis Het Loo in Apeldoorn zijn van de kalender gehaald. De organisatie liet al weten te hopen dat het festival, waarbij ook enkele tientallen Canadese veteranen aanwezig zouden zijn, in mei volgend jaar doorgang vindt. 

16 miljoen

Als het aan de provincie Gelderland ligt, is dat qua financiën geen probleem. De 16 miljoen aan subsidie voor activiteiten om 75 jaar vrijheid te vieren, blijft tot en met 31 mei 2021 beschikbaar. Dit geldt alleen voor evenementen die onderdeel zijn van het programma Gelderland Herdenkt en waarvoor al subsidie is verleend. 

Vrijwilligers

Gelderland stelt dat de Covid-19 uitbraak heeft gezorgd voor een bijzondere situatie. Het wegvallen van de toegezegde financiële bijdrage van de provincie kan initiatiefnemers in de problemen brengen, terwijl honderden organisatoren en vrijwilligers hard hebben gewerkt om een mooi programma neer te zetten. ,,Wij vinden dat deze mensen hier niet de dupe van mogen worden’’, zegt gedeputeerde Peter Drenth.

Luchtlandingen

In Gelderland is een uitgebreid programma opgezet met tentoonstellingen, shows, luchtlandingen, bevrijdingsfestivals, herdenkingen en andere evenementen. De komende twee maanden zouden er nog bijna 400 evenementen plaatsvinden in de hele provincie. Wanneer en of die ingehaald worden, is nog niet duidelijk. 

Alternatieve datum

Veluwe Remembers, dat de activiteiten rond 75 jaar vrijheid op de Veluwe coördineert, opperde vorige week al om 31 augustus als alternatieve datum te kiezen. Dit is de verjaardag van Wilhelmina. In 1945 hielden veel plaatsen in Nederland bevrijdingsfeesten op die dag.

Overijssel en Flevoland

De provincie Overijssel gaat op korte termijn in gesprek met het Platform 75 jaar vrijheid. ,,Dan bekijken we wat de wederzijdse wensen zijn’’, zegt woordvoerder Joram van der Donk. Overijssel heeft al eerder later weten soepel om te springen met subsidies voor activiteiten die geraakt worden door de coronacrisis.’’ Ook Flevoland zegt ‘coulant’ om te gaan met verleende subsidies. ,,Ik overleg met organisaties kijken we naar passende oplossingen.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn