Volledig scherm
© ANP

80.000 euro buit bij grootschalige WhatsApp-fraude: 17 'geldezels' opgepakt in regio Apeldoorn

De politie heeft deze week zeventien personen uit Apeldoorn en omgeving aangehouden voor fraude via WhatsApp. De verdachte personen zouden hun rekening ter beschikking hebben gesteld aan criminelen die zich voordeden als bekenden van slachtoffers en dan vroegen om geld over te maken.

De arrestanten, in de leeftijd van 16 tot 72 jaar, hebben volgens de politie vermoedelijk meer dan 80.000 euro buitgemaakt. De politie omschrijft de zeventien personen als ‘geldezels’. Ze worden ervan verdacht meegewerkt te hebben aan fraude via WhatsApp door hun bankrekening ter beschikking te stellen. 

Whaling

Bij het zogenoemde whaling doet de dader zich voor als familie, vriend of collega van het slachtoffer die zijn of haar telefoon is kwijtgeraakt en een nieuw telefoonnummer heeft. Het WhatsApp-profiel is vaak voorzien van een foto van de persoon die de dader van Facebook of Instagram heeft gehaald. De dader vraagt vervolgens om geld over te maken.

Veel mensen maakten na een verzoek geld over in de vorm van een Tikkie of via een link. Later bleek het geld te zijn overgemaakt naar iemand die het telefoonnummer beschikbaar stelt aan criminelen. Dit is strafbaar.

Aangiftes

De politie kreeg uit het hele land meldingen van deze vorm van WhatsApp-fraude. Veel van de aangiftes waren te herleiden naar rekeningen van personen uit Apeldoorn en omgeving. Op 18 december moeten de verdachten zich voor de rechter verantwoorden.

De politie heeft eerder dit jaar ook al twee mensen uit Apeldoorn opgepakt voor fraude via WhatsApp. Een 65-jarige man is op 26 juni en een 29-jarige vrouw op 2 juli aangehouden nadat ze zijn herkend toen ze de buit uit een pinautomaat haalden. Het is niet duidelijk of het oppakken van de zeventien verdachten te maken heeft met deze eerdere aanhoudingen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn