Volledig scherm
Op de Veluwe verdubbelde het aantal aanrijdingen met wilde zwijnen. © sacha wunderink

Aantal aanrijdingen met wilde zwijnen op de Veluwe explodeert

Op de Veluwe hebben het voorbije jaar liefst 604 mensen een wild zwijn voor hun wielen gekregen. Dat is twee keer zoveel als in het beheerjaar 2016/2017.

Volgens de Faunabeheereenheid Gelderland is de verdubbeling te verklaren door de grotere aantallen wilde zwijnen op de Veluwe. Op het toppunt - hartje zomer - waren dat er ruim 6000. Ook het relatief lage voedselaanbod speelde een negatieve rol. Om niet te verhongeren moesten de varkens actiever op jacht naar voedsel. Daardoor staken ze vaker de weg over met een groter aantal botsingen als pijnlijk gevolg.

Op de Veluwe liep je ook de kans om een edelhert voor je bumper te krijgen. Al was die aanzienlijk kleiner: 86 aanrijdingen. Reeën waren vaker de klos. Faunabeheereenheid Gelderland meldt dat die viervoeters 1193 werden getroffen. Maar dat is het aantal voor de complete provincie. De Achterhoek gold daarbij als risicogebied. Daar vond zestig procent van de onaangename confrontaties met reeën plaats. 

  1. Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afvaldienst nou zomaar mijn container mee?

    Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afval­dienst nou zomaar mijn container mee?

    Blijdschap en ongeloof bij Bart Mooiweer uit Zwartsluis toen hij op tv ineens zijn al jaren vermiste kat Vlekje voorbij zag komen. ,,Het is gewoon niet te bevatten", zegt hij na de hereniging met zijn huisdier. ,,Ik vind het nog steeds onwerkelijk.” Het is één van de meestgelezen verhalen van deze week. Een overzicht van nog meer verhalen die zeker het teruglezen waard zijn:

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn