Door de coronapandemie was de jaarwisseling minder uitbundig dan we gewend zijn, maar ondanks het verbod werd er veel vuurwerk afgestoken.
Volledig scherm
PREMIUM
Door de coronapandemie was de jaarwisseling minder uitbundig dan we gewend zijn, maar ondanks het verbod werd er veel vuurwerk afgestoken. © ANP

Abrupt vuurwerkverbod zorgt voor meer illegaal vuurwerk, vrezen burgemeesters in Oost-Nederland

POLLEen vuurwerkverbod kan nut hebben, vinden burgemeesters in deze regio. Maar niet als het abrupt wordt ingevoerd. De vrees is dat het juist het kopen en afsteken van zwaar illegaal vuurwerk stimuleert. Ook is het effect van het verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk nog onbekend.

17 reacties

 • Joost Van Zutphen

  1 week geleden
  Per definitie zorgt een totaal vuurwerk verbod voor meer illegaal vuurwerk.. ..gewoon omdat alle vuurwerk dan illegaal is. Dat is een best domme opmerking dus. Vervolgens duurt het (net als invoering veiligheidsgordels in auto's of rookverbod in horeca) een poos duren voor het gemeengoed is, maar dat is dus altijd zo en staat los van of je het wilt. Weer een dom argument dus.
 • Harm Platz Platz

  2 weken geleden
  @Arend; Wellicht is de vraag of Nederland niet te veel regeldrift heeft als al die zaken in de meeste landen wel is toegestaan. Zie ook onze lockdown waarbij bijna elk land in de EU geen lockdown heeft.
 • Casper Hijkoop

  2 weken geleden
  André, ben het met je eens. Proportionele maatregelen icm handhaven. Klakkeloos verbieden helpt geen zier, vanwege gebrek aan controle. Wat betreft de dierenliefhebbers die roepen dat we vuurwerk moeten verbieden ivm overlast; dan ook graag conform dezelfde retoriek de huisdieren en hun baasjes onmiddelijk verbieden, heb namelijk dagelijks last van poep op de stoep.
 • M.C. Fels

  2 weken geleden
  Dus om illegaal gedrag te voorkomen gaan we illegaal gedrag toestaan? Denkt u nu echt dat mensen stoppen met illegaal (zwaar) vuurwerk omdat je met lichtere spullen mag knallen? Natuurlijk niet. Straks hebben we weer allebei: maandenlang geknal, licht en zwaar. Er moet een compleet verbod komen, zo spoedig mogelijk, en dan moet het vuurwerkgedrag gaan uitslijten, net als roken. En met Belgie moet worden afgesproken dat zij niet aan Nederlanders verkopen. Ook moeten de straffen verhoogd.
 • M Van Deventer

  2 weken geleden
  Beste Elly, ik verwacht dat de "zware bommen" die u noemt al illegaal zijn. Dan heeft niet niet zoveel zin om iets illegaal nogmaals te gaan verbieden. Het toegestane vuurwerk (voor covid) in Nederland was al beperkt en zeker geen zware bommen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn