Acht jaar voor brein criminele organisatie Apeldoorn, zeven voor zijn zoon

ARNHEM/ APELDOORN - Vader Gerard (51) en zoon Ronnie (25) van H. uit Apeldoorn waren volgens de rechtbank het brein van een criminele organisatie. Onder hun leiding vond  mensenhandel, oplichting en afpersing plaats. En werd er crimineel geld witgewassen via een autobedrijf in Apeldoorn. Gerard kreeg 8 jaar, Ronnie 7 jaar cel.

Volledig scherm
Exterieur van de rechtbank © ANP

'Er werd te pas en te onpas fors geweld gebruikt, waarbij ook wapens werden ingezet. De groep ging uiterst intimiderend te werk en niemand werd ontzien', oordeelde de rechtbank.

Straffen
De vader is veroordeeld tot acht jaar zitten en de zoon moet zeven jaar achter de tralies doorbrengen. De drie 'uitvoerders' werden veroordeeld tot celstraffen van vier tot vijf jaar.

S.C.
S.C. was een van hun slachtoffers. De mannen hadden onder andere S.C. en nog een andere vrouw in haar greep. De Apeldoornse vertelde tijdens de zitting dat ze onder dwang moest prostitueren en haar geld moest afstaan. Ook moest ze een klant die goed in de slappe was zat geld aftroggelen.

Opgelicht
Deze man werd tussen april en augustus 2013 voor in totaal dik 40.000 euro opgelicht. Hij kocht ook meerdere auto's voor haar, waarvoor hij leningen afsloot, die zij vervolgens doorverkocht. VVE Vlieger Woningen, waar hij penningmeester van was, ging voor goed 43.000 euro het schip in.

Tegen de Apeldoornse was 120 uur werkstraf, een maand celstraf voorwaardelijk en verplicht contact met de Reclassering geëist.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn