Achtbaan Julianatoren mag van Milieuzorg Apeldoorn

videoMilieuzorg Apeldoorn zal zich niet verzetten tegen het voornemen van de Julianatoren om twee nieuwe attracties te plaatsen. Reden is dat er geen natuur verloren gaat. Directeur Jeroen Buter van het pretpark wil vooral niet te vroeg juichen. ,,We wachten het rustig af."

Al meer dan drie jaar heeft de Julianatoren twee nieuwe attracties klaarliggen: een kleine achtbaan en een mini-valtoren. Het attractiepark hoopt ze binnenkort te mogen plaatsen. ,,De aanvraag is de deur uit. Nu ligt de bal bij de gemeente", weet Buter.

Wissewasje

De Julianatoren hunkert al jaren naar een bestemmingsplan, zodat niet voor ieder wissewasje goedkeuring hoeft te worden gevraagd aan de gemeente. Nadat de gemeente dit plan eindelijk vaststelde, sneuvelde het vorig jaar aan de finish. De Raad van State zette er een streep door na bezwaren van de Stichting Werkgroep Milieuzorg Apeldoorn (SWMA), die zich verzet tegen de aantasting van de kwetsbare natuur aan de westkant van Apeldoorn. Hierdoor kon de plaatsing van twee nieuwe attracties de ijskast in.

Nu waagt de Julianatoren dus een nieuwe poging. De gemeente gaat de komende periode aan de slag met een nieuw bestemmingsplan. De Julianatoren hoeft daar niet op te wachten. Als de gemeente groen licht geeft, kunnen de attracties direct worden geplaatst. De aanvraag van het attractiepark wordt momenteel getoetst aan de natuurwetgeving.

Vrede

Theo van Kerkhof, voorzitter van de SWMA, heeft laten weten dat zijn organisatie in principe vrede heeft met de plaatsing van de twee nieuwe attracties. ,,We hebben de aanvraag bekeken en vastgesteld dat ze op het bestaande terrein gepland staan. Het is niet aan te tonen dat de achtbaan een grote impact zal hebben op de omliggende natuur."

Wel denkt Van Kerkhof dat omwonenden veel last gaan hebben van de achtbaan. ,,De attractie richt zich namelijk op een ouder publiek. Het is puur speculatie maar de Julianatoren heeft de ambitie om de Efteling en Walibi achterna te gaan."

Kleine achtbaan

Buter wijst de suggesties van Van Kerkhof van de hand. ,,Daar klopt niets van. Het gaat om een kleine achtbaan die is gericht op kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud. Er is geen toename van geluidsoverlast."

Volledig scherm
De Julianatoren in Apeldoorn.
  1. Jagershut bij ecoduct op A1 ongelukkige combi: 'We halen 'm weg’
    PREMIUM
    video

    Jagershut bij ecoduct op A1 ongelukki­ge combi: 'We halen 'm weg’

    Een jagershut op nog geen 250 meter afstand van ecoduct Kootwijkerzand over de A1, wekt wrevel bij de Faunabescherming. Op de plek waar herten, zwijnen en ander wild een weg door het bos zoeken naar de veilige oversteek over de A1, doemt op een heuveltje een jagershut op. ,,Ontzettend gemeen’’, vindt Harry Voss van de Faunabescherming. Volgens Staatsbosbeheer is de jagershut nooit gebruikt. Om misverstanden te voorkomen gaat Staatsbosbeheer de hut nu wel weghalen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn