Volledig scherm
Zanger Frank van Etten. © Rob Voss

Afpersers volkszanger Frank van Etten vrij in afwachting beroep

Ze werden door de rechtbank veroordeeld tot zeven en acht jaar cel, maar de Apeldoorners die volkszanger Frank van Etten met de dood zouden hebben bedreigd zijn voorlopig weer op vrije voeten. Het gerechtshof schorste hun voorarrest, totdat hun beroepszaak inhoudelijk wordt behandeld.

Vader Gerard (51) en zoon Ronnie (25) van H. werden begin vorig jaar opgepakt voor een reeks van misstanden. Onder meer zouden ze Frank van Etten maandenlang hebben bedreigd en afgeperst en terwijl hij optrad twee Mercedessen van hem in brand hebben gestoken. 

Volgens justitie staan de Apeldoorners aan het hoofd van een criminele organisatie, die zich bezighield met mensenhandel, prostitutie, afpersing, oplichting en het witwassen van geld. Ze runden een illegaal bordeel in Apeldoorn en chanteerden bezoekers. Volgens de rechtbank gebruikten ze 'te pas en te onpas fors geweld, waarbij ook wapens werden ingezet'. De rechtbank kenschetste de bende van de Van H.'s als 'niets ontziend' en 'uiterst intimiderend'. Tijdens het proces schetste een slachtoffer hoe hij een pistool tegen het hoofd gezet kreeg.

Volledig scherm
Onderzoek op de plaats waar een Mercedes van Frank van Etten opnieuw in brand vloog. (foto archief) © foto Maarten Sprangh

Gerard en Ronnie van H. legden zich niet bij hun gevangenisstraf neer, maar gingen in hoger beroep. Voor de inhoudelijke behandeling van die zaak bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is nog geen datum vastgesteld, zegt woordvoerster Luky Hoeffnagel. In afwachting van die behandeling zijn beide mannen weer op vrije voeten. 

Opgelucht

Na hun veroordeling door de rechtbank reageerden de slachtoffers opgelucht. Van Etten, die voor een signeersessie bij de Apeldoornse MediaMarkt kort voor de uitspraak nog drie bodyguards meenam, constateerde dat het recht had gezegevierd. Een van de slachtoffers voorspelde op voorhand echter dat de mannen op de oude voet doorgaan zodra ze weer op vrije voeten zijn. 

'Goede redenen'

Waarom ze niet langer achter tralies hoeven te blijven, geeft het gerechtshof niet aan. De zaak is in de raadkamer besproken, zegt Hoeffnagel, en 'wat in de raadkamer wordt besproken blijft in de raadkamer'. Van de schorsing is geen arrest opgemaakt. Het hof heeft 'goede redenen' om de voorlopige hechtenis te schorsen, zegt ze. 

Frank van Etten wil niet reageren, zegt zijn management, omdat alle aandacht voor de kwestie schadelijk is. ,,Hij moet alleen bezig zijn met liedjes zingen en we hebben hem opgedragen hier niets over te zeggen.'' 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn