Volledig scherm
Groenbedrijven verpakken de dode rupsen in plastic zakken die in containers worden opgeslagen op hun terrein, zoals hier bij Eijkelboom in Apeldoorn. © Maarten Sprangh

Afvalbranche gaat groenbedrijven nog deze zomer van de jeukrupsen af helpen

De afvalbranche gaat studeren op mogelijkheden om groenbedrijven nog deze zomer van de dode eikenprocessierupsen af te helpen. Voor volgend jaar moet er een definitieve oplossing komen. Dat hebben de partijen woensdagochtend besloten tijdens een overleg op het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV).

De afvalbranche neemt op dit moment uit veiligheidsoverwegingen geen rupsenafval aan dat is verpakt in plastic zakken. De afvalverwerkers zijn bang dat de zakken scheuren als ze door grijpers worden opgepakt. De brandhaartjes van de eikenprocessierups komen dan in de lucht en verspreiden zich op het terrein van een afvalverwerker, waardoor een direct veiligheidsrisico ontstaat voor medewerkers.

Containers

Vorig jaar zijn er incidenten geweest bij afvalbedrijven nadat zakken waren gescheurd. Daarnaast bestaat er gevaar voor omwonenden, als de haartjes in de atmosfeer komen. Doordat de afvalverwerkers de zakken niet aannemen, blijven Groenbedrijven zoals Wolterinck uit Beltrum en Eijkelboom/De Eijk Groep uit Apeldoorn met containers vol dode rupsen zitten. Deze bedrijven maken dagelijks overuren om in opdracht van gemeenten de rupsen uit de bomen te zuigen, waarna ze in zakken verpakt worden die ze in containers aanbieden. Van die containers kunnen ze nu niet af komen.

Oplossing

Op het ministerie van LNV hebben onder meer de Vereniging van Afvalbedrijven en brancheorganisatie voor groenbedrijven Cumela afgesproken dat er een oplossing komt voor zowel de korte als de lange termijn. Om de groenbedrijven nog deze zomer te verlossen van de containers met dode rupsen, gaat de afvalbranche onderzoeken welke opties er zijn om de rupsen onder voorwaarden toch te verwerken. ,,Wij hopen dat de afvalverwerkers onze leden hier begin volgende week duidelijkheid over kunnen geven’’, zegt Nico Willemsen van Cumela.

Betaalbaar

Voor de lange termijn denken de partijen aan een andere verpakkingswijze. Groenbedrijven zouden de rupsen bijvoorbeeld in plastic vaten of in boxen kunnen aanleveren. De afvalverwerkers moeten hier wel hun installaties op aanpassen. Hierover gaat de Vereniging van Afvalbedrijven in gesprek met haar leden. ,,Voor ons is het belangrijk dat de oplossing praktisch en betaalbaar en in heel Nederland uniform is’’, zegt Willemsen namens Cumela. Woordvoerder Han van Rijssen van de Vereniging van Afvalbedrijven vertrouwt erop dat er een werkbare oplossing komt. ,,De urgentie is helder. Wij gaan met onze leden vooral kijken wat wel kan.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn