Sinterklaas wordt dit jaar bij de landelijke intocht vergezeld door alleen maar roetveegpieten. Dat meldt de NTR, die verantwoordelijk is voor de tv-registratie.
Volledig scherm
Sinterklaas wordt dit jaar bij de landelijke intocht vergezeld door alleen maar roetveegpieten. Dat meldt de NTR, die verantwoordelijk is voor de tv-registratie. © ANP

Alleen roetveegpieten bij landelijke intocht Sinterklaas in Apeldoorn

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn, dit jaar, zal geen enkele piet volledig zwart geschminkt zijn. Er worden alleen roetveegpieten ingezet. Dat hebben omroeporganisatie NTR en de gemeente Apeldoorn afgesproken. Daarmee wordt het klassieke beeld definitief achtergelaten.

De landelijke intocht van Sinterklaas is op zaterdag 16 november. Ook in Het Sinterklaasjournaal, in de week voorafgaand aan de intocht, zullen uitsluitend roetveegpieten te zien zijn die niet volledig zwart geschminkt zijn.

Norm

De NTR heeft, na het losbarsten van de zwartepietdiscussie, de afgelopen jaren gekozen voor het geleidelijk loslaten van de klassieke Zwarte Piet. Nadat onder meer gekleurde pieten voorbij kwamen is de roetveegpiet als norm gezet. Bij de intocht vorig jaar - in Zaanstad - was er nog wel duidelijk verschil in de hoeveelheid ‘roet’ op het gezicht. Daardoor waren er ook nog steeds pieten met een volledig donker gezicht te zien. Dit jaar zal dat laatste dus niet meer het geval zijn.

Maillots

Verder zijn het wel ‘roetveegpieten in alle gradaties’, licht NTR-woordvoerder René Takken toe. ,,Dit is de lijn die we al eerder communiceerden: De pieten hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht.’’ Verder zijn er in het uiterlijk geen veranderingen ten opzichte van voorgaande jaren. ,,De handschoenen en maillots van de pieten zijn niet zwart, maar afgestemd op de kleurstelling van het pietenpak. Het haarwerk is niet uniform maar divers, het varieert van lang, krullend, steil tot kort. De pieten dragen ook geen gouden oorringen.’’
De term ‘zwarte piet’ gebruikt de NTR zelf overigens al een paar jaar niet meer.

Kick Out

Jerry Afriyie, voorman van actiegroep Kick Out Zwarte Piet, is ,,heel blij’’ en spreekt van een historische dag. Dit is de daadwerkelijke doorbraak, verwacht hij. Omdat de NTR als ,,grootste speler’’ rond het Sinterklaasfeest ,,tot inkeer is gekomen’’. Toch zit het werk er niet op. ,,Voor ons gaat de strijd door tot heel Nederland zwartepietvrij is. Of in elk geval tot zwarte piet niet meer geaccepteerd is. Er zijn honderden intochten in Nederland en bij een aantal daarvan zullen we campagne voeren als dat nodig is.’’ KOZP is vooralsnog niet van plan naar Apeldoorn te komen. ,,Voor nu is dat niet nodig, maar we volgen natuurlijk hoe alles verloopt.’’ Afriyie zegt in elk geval geen energie te willen besteden aan tegenstanders die nu oproepen juist als zwarte piet naar Apeldoorn te komen. ,,Mjin aandacht gaat niet naar mensen die ons echt willen tegenwerken, maar naar mensen met onbegrip. Waarmee we nog echt in contact kunnen komen om dingen uit te wisselen.’’

Discussie

Toen in mei bekend werd dat de tv-intocht dit jaar in Apeldoorn zal zijn, hield waarnemend burgemeester Petra van Wingerden nog in het midden wat het uiterlijk van de pieten zou zijn. Maar alleen al haar poging om ze zo neutraal mogelijk als ‘helpers’ aan te duiden, leidde op sociale media tot een discussie op zich.

De NTR heeft in 2014 de roetveegpiet geïntroduceerd en het aantal volledig zwart geschminkte pieten geleidelijk afgebouwd. Daarbij was volgens Takken niet gepland dat in precies 2019 er geen enkele zwarte piet meer zou zijn. ,,Dit is de uitkomst van een geleidelijke ontwikkeling, die een aantal jaren nodig heeft gehad en die voor ons ook een zoektocht was.’’

Stoomboot

De aankomst zelf zal dit jaar in elk geval anders verlopen dan voorheen, omdat ‘de hoofdstad van de Veluwe’ geen echte haven heeft waar een stoomboot kan aanmeren. Sinterklaas en zijn gevolg zullen daarom met een alternatief vervoersmiddel moeten aankomen. Een optie is de stoomtrein die als attractie en rijdend museum ook op andere momenten in het jaar Apeldoorn aandoet.

Apeldoorn: logische keus, maar ‘ieder kan eigen invulling geven aan een intocht’

De keuze voor alleen roetveegpieten tijdens de intocht, is wat betreft de gemeente Apeldoorn een logische. Maar het staat iedereen vrij - ook binnen de gemeente Apeldoorn - om het feest anders te vieren, zo staat in een schriftelijke verklaring van de lokale overheid.
‘Evenals de NTR zien wij een ontwikkeling in de samenleving. Als gemeentelijke overheid vinden wij dat ook wij moeten meebewegen met die ontwikkeling. De inzet van alleen pieten die niet helemaal zwart zijn geschminkt, past wat ons betreft in die ontwikkeling voor de landelijke intocht. Dat betekent echter niet dat wij willen voorschrijven hoe een ieder lokaal, ook binnen onze eigen gemeente, invulling geeft aan een intocht of ander Sinterklaasfeest.
Als lokale overheid hebben we niet de pretentie om Nederland voor te schrijven wat de norm voor het uiterlijk van Piet zou moeten zijn. Of wat de toekomst van het Sinterklaasfeest zou moeten zijn. Dat is aan onze samenleving. Wat wij wel zien is dat de afgelopen jaren de Apeldoornse samenleving de weg van geleidelijke verandering volgde. Dit maakt dat wij geen moeite hebben met het volgen van de ontwikkeling die de NTR voorstaat.’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn