Volledig scherm
Carel Braakman van stichting Tuinen van Zuidbroek © Kevin Hagens

Alsnog doorbraak voor Tuinen van Zuidbroek

Zuidbroek lijkt eindelijk de verblijfs- en ontmoetingsplek te krijgen waar al meer dan tien jaar naar wordt gestreefd. Het college van burgemeester en wethouders wil een boerderij met grond aan de Terwoldseweg alsnog voor niets ter beschikking stellen aan de Stichting Tuinen van Zuidbroek.

Het college wil graag meewerken aan de ontwikkeling gezien de mogelijkheden die daar allemaal zijn. De tuinen worden een ontmoetingsplaats waar mensen kunnen recreëren, ontspannen, werken en leren, ook als zij lichamelijk of verstandelijk beperkt zijn. Voor jongeren van twaalf tot twintig jaar wordt het de ontmoetings- en activiteitenruimte waaraan de jonge wijk Zuidbroek behoefte heeft. Het Kristal blijkt voor deze groep niet te voldoen.

Concurrentievervalsing 

Hoewel de uitgangspunten al jaren worden toegejuicht, lukte het niet de grond en het pand over te dragen aan de partij die er zijn schouders onder wil zetten. Een plan van De Woonmensen om het geheel te kopen en fors te investeren strandde op de crisis. Daarna kreeg de SiZa Zorggroep de financiën niet rond. Vorig jaar leek de Stichting Tuinen van Zuidbroek het complex voor een euro te kunnen overnemen om zelf met fondsen en maatschappelijke investeerders aan de slag gaan, maar de gemeenteraad vreesde zo concurrentievervalsing te faciliteren.

Verkoopcompensatie

Het college van burgemeester en wethouders gaf de kwestie in handen van advocaten, die onderzochten op welke manier het verwijt van ongeoorloofde staatssteun kan worden voorkomen. Wethouder Mark Sandmann stelt de gemeenteraad volgende week voor om daarvoor het taxatiebedrag van 415.000 euro  gewoon in rekening te brengen, maar tevens een even grote 'verkoopcompensatie' te verlenen. Die constructie was ook bedacht om de Wereldwinkel aan een nieuw pand te helpen, maar daar wees het college het af vanwege ontbrekend maatschappelijk belang.

  1. Videobeelden van beschieting City Club in Apeldoorn geven details daders
    video

    Videobeel­den van beschie­ting City Club in Apeldoorn geven details daders

    De mannen die de City Club nachtclub op het Caterplein in Apeldoorn in de nacht van 7 november 2018 rond 3 uur hebben beschoten waren klein van stuk. Zo'n 1.70 m. schat de politie aan de hand van camerabeelden, die vanavond zijn vrijgegeven via het tv-programma Opsporing Verzocht. Een van hen, de schutter, trekt bovendien met zijn been en schoot met een pauze herhaaldelijk op de nachtclub, ondanks dat nabij gelegen horecazaken ook op dat moment geopend waren.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn