Volledig scherm
© ANP

Apeldoorn bekijkt alternatieven voor aardgas

Apeldoorn gaat de komende twee jaar uitzoeken hoe stad en dorpen 'van het aardgas af' kunnen. Dat gebeurt met proefprojecten in De Maten, De Parken en Loenen als voorlopers.

Het kabinet heeft als doel uitgesproken dat er in 2050 geen aardgas meer wordt gebruikt in woningen in Nederland. Koken en verwarmen moet dus met andere energiebronnen. De gemeente Apeldoorn heeft daarnaast zelf stevige ambities op het gebied van duurzaamheid. Duidelijk is dat er grote stappen moeten worden gezet om die doelen te halen.

Om tempo te maken wil de gemeente voortbouwen op enkele lopende projecten. Die kunnen al op relatief korte termijn duidelijk maken hoe je iets ingrijpends als een nieuwe warmtevoorziening opzet.

Loenen

Zo heeft Loenen met de stichting Loenen Energie Neutraal al wat kennis in huis over andere vormen van warmtevoorziening. In De Parken wordt samen met lokale energiecoöperatie deA en Remeha (cv-ketelfabrikant) gekeken naar de mogelijkheid op grote schaal zogenoemde wkk-ketels (warmtekrachtkoppeling) te gebruiken. En in De Maten bestaat een buurtinitiatief dat zich richt op duurzaamheid.

Terwijl die projecten verder lopen en dus nog meer praktijkervaring opdoen, gaat de gemeente allerlei informatie op een rij zetten. Dat moet leiden tot een warmteplan met voor elk deel van de gemeente een eigen koers. Want elke wijk en ieder dorp heeft zo z'n eigen kenmerken - zoals het soort woningen en de leeftijd van die gebouwen. De oplossing kan dus ook steeds anders zijn.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn