Het gebied Beekbergsebroek ten zuiden van de A1 en de Apeldoornse woonwijk De Maten.
Volledig scherm
Het gebied Beekbergsebroek ten zuiden van de A1 en de Apeldoornse woonwijk De Maten. © Cees Baars

Apeldoorn bouwt voorlopig niet voorbij A1 en A50

Apeldoorn gaat de komende jaren geen woningen bouwen aan de andere kant van de A1 of A50. In de gemeenteraad is alleen de VVD daar uitgesproken voorstander van.

Dat bleek donderdagavond bij bespreking van het woonbeleid van de gemeente Apeldoorn voor de komende jaren. De VVD gaf eerder al aan woningbouw als logische optie te zien voor Beekbergsebroek; het gebied direct ten zuiden van de A1, ter hoogte van De Maten. Hoe dan ook is er flink wat ruimte nodig om alle woningen te bouwen die uiteindelijk in de gemeente Apeldoorn nodig zijn, bepleitte VVD-raadslid Roel van Swam.

Nette manier

Andere partijen delen die mening niet. ,,Uw basisovertuiging is groeien, groeien, groeien'', zei PvdA-fractievoorzitter Marga Jonkman. ,,Laat het geld maar stromen bij ontwikkelaars.'' Er moeten wel nieuwe woningen bijkomen, maar die kunnen volgens Jonkman en anderen 'op een nette manier' worden geplaatst binnen de snelwegen. ,,Je kan op een gegeven moment ook overgaan op sloop.''

Fietstocht

Ook Maarten van Vierssen (D66) denkt aan 'nieuw voor oud'-oplossingen. Voor zover er niet nu al geschikte locaties zijn. ,,Langs het kanaal liggen nog prachtige plekken. Ik durf de uitdaging aan, dat als je een half uur door Apeldoorn fietst, je zo vijf plekken vindt waar je iets moois kunt realiseren.''

Lokaal Apeldoorn, CDA, SGP en ChristenUnie willen eveneens 'inbreiding voor uitbreiding'. Waarbij wijken niet volgeplempt mogen worden: het groene en 'dorpse' karakter van Apeldoorn moet behouden blijven.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn