Apeldoorn denkt mee over de nieuwe burgemeester, maar niet zo massaal. En wat hebben we er eigenlijk aan?

VideoOp wie moet de nieuwe burgemeester van Apeldoorn lijken? Op Barack Obama misschien, of liever Mark Rutte of - doe eens gek - Donald Trump? Nee, geen van allen. Apeldoorners hebben het liefst dat de nieuwe burgemeester op de oude lijkt. John Berends, dat is de meest genoemde naam in de enquête van de gemeente. 

Laat hier weten wat jij vindt!

Moet de burgemeester een man of een vrouw zijn, een bekende politicus zijn of toch liever regionale roots hebben? Laat het weten: vul de enquête van de Stentor in.

Andere veel genoemde namen zijn ook geen onbekende in het Apeldoornse stadhuis. Berends’ voorganger Fred de Graaf gooit bijvoorbeeld hoge ogen, net als staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis. Die laatste was 9 jaar wethouder in de stad. Dat een van die drie namen het wordt, lijkt echter uitgesloten.

Niet iedereen zit op de lokale of serieuze toer. Ook genoemd worden Henk en Ingrid, Carlo Boszhard, André van Duin, Hans Wiegel en Jezus Christus. Ook geven sommige mensen wie ze wél willen ab-so-luut niet willen: Alexander Pechtold. 

Artikel gaat door onder het kader.

De gemeenteraad schrijft dit voorjaar een vacaturetekst (‘profielschets’) voor de nieuwe burgemeester. De volksvertegenwoordigers willen graag weten hoe de Apeldoorners de nieuwe burgemeester voor zich zien. De enquête staat sinds vrijdag 1 februari online en stond afgelopen woensdag in een huis-aan-huis-krant. 

Lage respons

Via het internet vulden tot vrijdagmiddag iets meer dan 400 mensen de vragenlijst in. De respons ligt daarmee een stuk lager dan toen de gemeente aan de inwoners vroeg hoe het nieuwe Marktplein er uit moest komen te zien. Daar deden uiteindelijk meer dan 25.000 Apeldoorners aan mee. Om die verkiezing te promoten was een veel hoger budget beschikbaar. 

Verdeeld

Uit een tussenstand van de enquête blijkt dat Apeldoorn behoorlijk verdeeld is als het aankomt op de vraag over welke eigenschappen de burgemeester moet beschikken. Zo vindt ongeveer de helft dat het een ‘mensenmens’ moet worden, terwijl de andere helft liever ‘een daadkrachtig mens’ heeft. Diezelfde verdeeldheid komt terug bij de vraag of het ‘een frisse nieuwkomer’ moet zijn, of toch liever een ‘ervaren burgemeester’. Over de gewenste leeftijd is meer consensus. Het vakje ‘ergens tussen jong en oud’ werd hier verreweg het meest aangeklikt. 

Ook blijkt dat een grote meerderheid het liefst een burgemeester ziet komen die ‘goed benaderbaar’ is. ‘Bemiddelaar’, of ‘crimefighter’ wordt door veel minder mensen die de enquête invulden als belangrijkste rol gezien. Job Cohen en Fred Teeven vallen daarmee misschien af, maar of de resultaten van deze enquête een heel andere vacaturetekst opleveren, is wel de vraag.

Scepsis

Op onder meer Facebook is er ook scepsis over de volksraadpleging. ‘Ach joh, er staat er vast al een klaar. Een gesjeesde politicus. Even een toneelstukje er omheen’. Iemand anders meldt: ‘Burgemeester wordt benoemd door de landelijke politiek en niet door de burgers. Inspraak/meedenken, allemaal onzin.’ Of: ‘Burger denk mee? Yeah right! De volgende zit allang in de schminkkamer om zijn maskers op te poetsen en het podium te betreden. Om op de oude voet verder te gaan en de nieuwerwetse wereld met ouderwetse crap tegemoet te treden. Welkom alvast!’ Wie de gemeenteraad mee wil helpen in de zoektocht naar de nieuwe burgemeester heeft nog tot en met 15 februari de tijd.

Volledig scherm
Wie moet de nieuwe burgemeester van Apeldoorn worden? © Gemeente Apeldoorn/fotobewerking de Stentor

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn