Volledig scherm
© Thinkstock

Apeldoorn gaat duurzame energie van buiten de eigen grenzen halen

Energie die ergens anders schoon is opgewekt - bijvoorbeeld met windmolens - kan helpen om Apeldoorn duurzamer te maken. 

Dat is één van de bijgestelde uitgangspunten voor het Apeldoorns duurzaamheidsbeleid. Het doel om energieneutraal te worden moet dus wellicht gehaald worden met hulp van 'buiten'.

De kans is heel klein dat Apeldoorn zelf op serieuze schaal energie gaat opwekken via windmolens, zo werd onlangs al duidelijk. Tijdens een bespreking eind september gaf een politieke meerderheid in de gemeenteraad aan zeer strikte eisen te willen koppelen aan het plaatsen van zo'n turbine; strenger dan de landelijke normen.

Overlast

Die eisen moeten geluidsoverlast en andere hinder voorkomen. En als er ergens toch een windmolen komt, dan moeten omwonenden daar (financieel) van meeprofiteren. De gemeenteraad legt de bal nu neer bij burgemeester en wethouders. Dat college moet deze beperkingen verder uitwerken en bekijken of er dan nog een plek op Apeldoorns grondgebied overblijft die voldoet aan die strikte regels.

Daarnaast krijgen b en w opdracht alternatieven voor windmolens te onderzoeken. Zoals het inkopen van duurzame energie die elders is opgewekt en het stimuleren van andere, nieuwe vormen van duurzame energieopwekking. Helder is dat met alleen zonnepanelen de eigen ambities in elk geval niet gehaald kunnen worden. De gemeenteraad hoopt ook op mogelijkheden om sterker in te zetten op energiebesparing.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn