Volledig scherm
© ANP

Apeldoorn groeit hard met aantal zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen in Apeldoorn is vorig jaar sterker gegroeid dan landelijk gemiddeld. Vooral bij bedrijven ging het hard: er is 146 procent meer aan vermogen bij gekomen, vergeleken met 2017.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het totaal geinstalleerd vermogen aan zonnestroom - dus hoeveel stroom alle panelen samen in theorie kunnen opwekken - groeide in 2018 naar 34,5 Megawattpiek. Dat is 64 procent hoger dan in 2017. De landelijke groei lag op 52 procent. 

Top

Het totale vermogen in Nederland bedraagt 4300 Mwp. Apeldoorn is dus goed voor ongeveer 0,8 procent van dat vermogen. Deze gemeente is een van de sterkste groeiers in Nederland, maar zit nog niet bij de absolute top. In de cijfers is ook het vermogen van zonneparken meegenomen; panelen die op de grond staan. 

Stimuleren

De gemeente Apeldoorn verwacht dat de forse groei dit jaar doorzet. De lokale overheid stimuleert bedrijven door te bij te staan met advies en begeleiding. Voor huishoudens is, om te beginnen in een zuidelijk deel van de gemeente, een collectieve inkoopregeling opgezet.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn