De Hoofdstraat, tussen de Brinklaan en de Mariastraat, op een foto die tussen 1930 en 1940 gemaakt is. In deze straat werden meerdere panden onteigend.
Volledig scherm
PREMIUM
De Hoofdstraat, tussen de Brinklaan en de Mariastraat, op een foto die tussen 1930 en 1940 gemaakt is. In deze straat werden meerdere panden onteigend. © CODA Archief / A.C. Stokhuyzen

Apeldoorn hielp nazi's bij afpakken woningen en liet Joden na de oorlog in de kou staan

De lokale overheid in Apeldoorn heeft in de Tweede Wereldoorlog de nazi’s geholpen bezittingen van Joden af te pakken. Waarna anderen ervan hebben geprofiteerd. Na de oorlog heeft het ontbroken aan empathie richting terugkerende Joden. ,,Ontluisterend’’, vindt burgemeester Ton Heerts. Apeldoorn komt met een gebaar om dit zwarte hoofdstuk te erkennen.

5 reacties

 • W Huisman

  6 maanden geleden
  Niets vergoelijkt het gedrag van oorlogsmisdaden of het niet helpen van je mede mens. Het is niet zo dat je kunt zeggen, in heel Nederland gebeurde dit en dat het daarom in Apeldoorn ook goed is. Je ziet het nu weer in de Oekraïne gebeuren, er wordt niet drastische ingegrepen, bang voor de consequentie. Jeannette
 • Sjoerd Stellingwerf

  6 maanden geleden
  Bij de sjoel aan de Paslaan vertelde een kunstenaar dat de Joden door de Thora waren verbrijzeld. We waren geschokt door zijn verklaring. Zo bleven overheid en samenleving weer vrij van blaam. De gemeente bleef buiten schot en met een klein applaus bedankte men de kunstenaar voor zijn toelichting. Een krankzinnig incident.
 • jos zoet

  6 maanden geleden
  Is hier ooit wel een nationaal excuus voor aangeboden ?
 • Julius Bruins

  6 maanden geleden
  Ik ben nu toch wel benieuwd wanneer de misstanden uit de Tachtigjarige Oorlog weer eens opgerakeld worden🤔.
 • R Barlaeus

  6 maanden geleden
  Wat in Apeldoorn gebeurde was overal in Nederland aan de orde. De Joden vormden een zichtbare hechte groep door hun kleding, cultuur en synagogen. Ook waren ze rijker dan de gemiddelde Nederlander. In een crisis zoals na de jaren 30 waren ze niet geliefd en kregen vaak de schuld van problemen. Daarom vond men het niet zo erg dat zij aangepakt werden door de nazi's. Dit is echter dramatisch geëscaleerd met Jodenvervolging en vernietiging. Het begon klein. Laten we er van leren.