Volledig scherm
© West 8 Urban Design

Apeldoorn kiest markthal voor Marktplein

Er komt een markthal op het Apeldoornse Marktplein. Dat is de uitkomst van de verkiezing die de afgelopen tijd is gehouden rond de herinrichting van het gebied. Het gaat om een nipte winst: het plan rond het ‘bladerdak’ kreeg bijna evenveel stemmen.

Vier ontwerpbureaus hadden elk een eigen opzet gemaakt voor een nieuwe inrichting. Alle Apeldoorners vanaf 6 jaar konden van 7 tot en met 17 december hun voorkeur aangeven. Dat deden 25.330 mensen.

Ontwerpbureau West 8 haalde 35 procent van de stemmen binnen: 8.897. De nummer twee is het ‘bladerdak’ dat B + B ontwierp: 8.639 oftewel 34 procent van de stemmen. Op behoorlijke afstand volgen het ‘Apeldoorns huuske’ (bedacht door Landlab) en de ‘pergola’ van Karres+Brands. Die twee ontlopen elkaar ook niet veel, met respectievelijk 4.119 en 3.675 voorkeuren.

Evenementen

De markthal komt aan de kant van de Stationsstraat te staan. Volgens de huidige opzet zal die bijna een derde van het plein overdekken. Toch zou het bouwwerk geen obstakel moeten zijn voor de markt, kermis, concerten of andere activiteiten. Die kunnen ook onder de overkapping een plek krijgen. De hal wordt gemaakt van eikenhout en krijgt gekleurd glas. 

De herinrichting begint in 2020. In 2021 moet het nieuwe Marktplein klaar zijn.

Volledig scherm
Dit wordt de nieuwe inrichting van het Marktplein. © West 8 Urban Design
Volledig scherm
Het ontwerp van Bureau B&B kreeg maar zo'n 260 stemmen minder. © Bureau B&B

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn