Volledig scherm
De Notenkrakerrrrr zoals deze in de Museumpassage aan de rand van het Caterplein, geplaatst gaat worden. © Spacecowboys/ Dedden&Keizer

Apeldoorn krijgt beeld van reusachtige eekhoorn op rand van Caterplein

Een beeld van een reusachtige eekhoorn komt te staan in de Museumpassage, aan de rand van het Caterplein in Apeldoorn. Het kunstwerk met de naam Notenkrakerrrrr heeft menselijke trekjes, waaronder armen en benen. Het is zo’n 2 meter hoog en krijgt een lengte van 3,5 meter.

Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur (ACEC) werkt sinds dit jaar samen met de gemeente Apeldoorn aan kunst in de openbare ruimte. Aan het kunstwerk is veel overleg vooraf gegaan. Zo is er gesproken met bewoners en ondernemers. 

Spelende mens

De kunstopdracht was gericht op de spelende mens. Daarmee verwijst deze  naar de gemeentelijk programma's Comfortabele Gezinsstad en het Regieplan Binnenstad. Apeldoorn Marketing tipte het thema: Veluwse fauna.

De jury vond na een selectieprocedure het ontwerp van de Spacecowboys uit Deventer het beste. Naar verwachting wordt het begin 2021 opgeleverd, na een vergunningentraject. Rond het kunstwerk wordt groen toegevoegd. 

Mythologisch figuur

De Notenkrakerrrrr is geïnspireerd op een mythologische figuur: half mens, half dier. Het menselijke in de sculptuur is het uitvergrote lichaam van een 8-jarig jongetje. Het dierlijke is de markante en aandoenlijke kop van een eekhoorn. De figuur steunt op één arm, gelegen op een eikel. Daardoor komt zijn bovenlichaam wat omhoog. Het beeld wordt uitgevoerd in brons.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn