Volledig scherm
Een van de panden waar voor in de stoep een gedenksteen gelegd wordt. © Maarten Sprangh

Apeldoorn legt zondag eerste gedenkstenen bij Joodse huizen

De Stichting Gedenkstenen Apeldoorn legt zondag bij zeven adressen in Apeldoorn gedenkstenen ter nagedachtenis aan Joden die tijdens de Holocaust zijn weggevoerd. De ceremonie start zondag in de synagoge  aan de Paslaan, waarna een wandeltocht langs de zeven adressen volgt.

De ceremonie is voor iedereen toegankelijk en begint om 10.00 uur met toespraken in de synagoge. Daarna start de wandeling naar het eerste adres waar gedenkstenen worden gelegd, aan de Hoofdstraat 178. Bij elk adres komen meerdere stenen te liggen, voor elk gezinslid een. ,,Per adres is er een korte ceremonie, waar bij elke steen stilgestaan wordt met bijvoorbeeld een korte persoonlijke beschrijving van de persoon of het gezin dat herdacht wordt'', legt voorzitter Roeland Oudejans- Albers uit. 

Eigen stenen

De stenen zijn geen zogenoemde 'Stolpersteine', die in veel gemeenten liggen. De Apeldoornse stichting wilde de regie in eigen handen houden, en koos ervoor om een eigen versie te ontwikkelen. De gedenkstenen zijn van zwart graniet en meet 10 bij vijftien centimeter. 

Na de Hoofdstraat 178 volgt een ceremonie aan de Hoofdstraat 204, de Paul Krugerstraat 3, Catharina van Reesstraat 10, Hoofdstraat 148b, Van Kinsbergenstraat 3 en Kinsbergenstraat 5. Rond 10.50 uur is de eerste ceremonie voor het eerste adres, de verwachting is dat de laatste ceremonie rond 13.20 uur start aan de Van Kinsbergenstraat 5. Belangstellenden moeten er rekening mee houden dat het om verwachte tijden gaat. 

Donateurs

In totaal worden er in de komende jaren ruim vierhonderd van deze gedenkstenen in Apeldoorn gelegd. ,,We hebben al wel wat geld in kas, maar dat is nog lang niet genoeg voor alle stenen. Hoeveel we er kunnen leggen is deels ook afhankelijk van de inkomsten'', vult Oudejans - Albers aan. ,,Er is nog een behoorlijk bedrag nodig, we zijn dus op zoek naar donateurs.'' Via de website van de stichting kunnen mensen doneren. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn