Volledig scherm
© ANP

Apeldoorn moet mogelijk structureel meer lappen door tekort bij brandweer

Behalve een eenmalige extra bijdrage van ruim een half miljoen euro, moet Apeldoorn mogelijk in de komende jaren structureel meer betalen aan de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG). Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten aan de Apeldoornse raad. De brandweerorganisatie van 22 Gelderse gemeenten stevent dit jaar af op een tekort van 2,5 miljoen euro. 

Hoe groot het tekort voor 2018 wordt, is nog niet duidelijk. Daardoor weet het college ook nog niet precies wat de financiële gevolgen voor Apeldoorn zijn. ‘Uitgaande van een uiteindelijk tekort van 2,5 miljoen, zou dat voor de gemeente Apeldoorn neerkomen op een extra exploitatiebijdrage van 550.000 euro (dat is 22 procent van 2,5 miljoen)', schrijft het Apeldoornse college. 

Behalve die eenmalige bijdrage, verwacht het college ook voor 2019 en de volgende jaren een (structurele) verhoging van de kosten. Dit komt met name door de vrijwilligersvergoedingen en de indexering van salarissen (automatische loonsverhoging bij prijsstijgingen). Apeldoorn verwacht een deel van het tekort te kunnen betalen uit de reserves. 

Onderzoek

Hoeveel Apeldoorn mogelijk de komende jaren structureel extra moet bijdragen aan de veiligheidsregio, is ook nog niet bekend. Een commissie bekijkt op dit moment de stand van zaken op financieel gebied, kijkt naar de knelpunten en onderzoekt mogelijke verbeteringen binnen de brandorganisatie. 

Vrijwilligers

Het ontstane tekort kent meerdere oorzaken. Zo waren er een aantal grote, langdurige incidenten en was er veel inzet van de brandweer nodig door de droogte om natuurbranden te voorkomen. Daarnaast zorgde ook een toestroom aan vrijwilligers voor hogere kosten, maar bleek ook het onderhoud en de opleiding voor brandweermensen voor nieuwe waterwagens niet begroot. Om het tekort voor 2018 zoveel mogelijk te beperken, bezuinigt de brandweerorganisatie op verschillende punten. 

De VNOG had voor 2018 een begroting van 39,4 miljoen, waar Apeldoorn 8,7 miljoen aan bijdroeg. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn