Volledig scherm
Nu nog is het een lege plek, aan de Oude Zwolseweg in Wenum Wiesel, naast nummer 37. © Nico van der Horst

Apeldoorn moet woningbouwplan Wenum Wiesel aanpassen

De gemeente Apeldoorn krijgt van de Raad van State vijf maanden de tijd om met een betere onderbouwing te komen voor een woningbouwplan op een open plek aan de Oude Zwolsweg in Wenum Wiesel.

In een tussenuitspraak stelt de Raad vast dat het huidige bestemmingsplan een te hoge woning pal op de erfgrens met de buren mogelijk maakt. Het hoogste bestuursrechtscollege constateert een aantal gebreken aan het plan. Zo heeft de gemeente geen maximale bouwhoogte voor de woning vastgesteld. Verder is er geen minimumafstand tot de erfgrens met buurfamilie Zevenhuizen-Van Essen opgenomen. 

In de uitspraak komt de Raad de buurfamilie overigens maar deels tegemoet. Zevenhuizen-Van Essen meende dat het totale bouwplan in strijd is met het ruimtelijke beleid voor dat deel van Wenum Wiesel. De buurfamilie meent dat het perceel naast hun woning open moet blijven om de groene structuur in de wijk te behouden. Daar is het hoogste bestuursrechtscollege het niet mee eens. Dat vindt dat een woning op die open plek, onder strengere voorwaarden, mogelijk is en niet in strijd met Apeldoorns of provinciaal beleid. 

In ieder geval zal de gemeente binnen 20 weken een aantal beperkingen in het plan moeten opnemen. Daarna volgt een einduitspraak, of mogelijk nog een tweede zitting als de buurfamilie het volstrekt oneens is met het reparatiebesluit. 

  1. Mengeling van emoties rond herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch
    PREMIUM

    Mengeling van emoties rond herinne­rings­cen­trum Apeldoorn­sche Bosch

    In het huis waar Yvonne Elzas als kind logeerde, komt een permanent herinneringscentrum over het oorlogsdrama van het Apeldoornsche Bosch. Haar grootouders woonden hier omdat haar opa directeur was van internaat Paedagogium Achisomog. Goed dat het herinneringscentrum er komt, zegt Elzas, al vindt ze het zelf steeds moeilijker om oorlogsverhalen te horen. ,,Ik kan bijna geen documentaire zien, maar nog steeds voel ik me hier ontzettend thuis.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn