Sinterklaas op zijn paard.
Volledig scherm
PREMIUM
Sinterklaas op zijn paard. © © NTR / Roel Jorna

Apeldoorn ruilt zwarte pieten in voor ‘helpers’ bij landelijke intocht

videoSinterklaas neemt dit jaar bij de nationale intocht in Apeldoorn geen zwarte pieten of roetveegpieten mee. Nee, hélpers zullen dit jaar de goedheiligman bij de nationale intocht vergezellen. Hamvraag: hoe zien ze eruit?

Zo trots als een pauw maakte de gemeente Apeldoorn vrijdag bekend dat Sinterklaas dit jaar de stad heeft uitgekozen voor de landelijke intocht op zaterdag 16 november.  En wie landelijke intocht zegt, heeft het over de zwartepietendiscussie. Die wil Apeldoorn níet. Door over helpers te spreken hopen de organisatoren de angel uit de discussie te halen. Vorig jaar liepen de gemoederen nog hoog op. ,,Het is niet de bedoeling dat die discussie de overhand gaat krijgen”, zegt waarnemend burgemeester Petra van Wingerden. ,,Dit moet een mooi kinderfeest worden. Wij hebben het daarom over de helpers”. 

Hoe die ‘helpers’ er uit gaan zien, daarover is de gemeente nog in overleg met de NTR, de organisator van de nationale intocht, zegt ze.

Bekijk hier een korte video met de uitspraak van Van Wingerden over de ‘helpers’ die in de plaats komen van Zwarte Piet:

Op Facebook barst de discussie los: ‘Weer een traditie die verdwijnt’, moppert de één. ‘Gaan we dus niet kijken', vindt de ander. Laat jouw mening weten:

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn