In februari  vond het NK atletiek indoor plaats in Omnisport in Apeldoorn.
Volledig scherm
In februari vond het NK atletiek indoor plaats in Omnisport in Apeldoorn. © ANP

Apeldoorn strijdt met Istanbul om organisatie EK Indoor Atletiek

Apeldoorn strijdt met Istanbul om de organisatie van het EK Indoor Atletiek in 2023. Eind april 2020 is bekend welke stad de gastheer wordt van het driedaagse evenement.  

Opsteker voor de gemeente Apeldoorn en de Atletiekunie, die samen proberen het EK naar deze stad te halen, is dat de provincie bijspringt. Gedeputeerde Staten willen 1,2 miljoen euro uittrekken voor het kampioenschap dat plaats moet vinden in Omnisport. ‘Het is een prachtig evenement om ons als provincie sportief op de kaart te zetten en mensen enthousiast te krijgen voor sport’, laat sportgedeputeerde Jan Markink weten.

Quote

Drie keer is scheeps­recht, we gaan ervoor

Jan Markink, Sportgedeputeerde Gelderland

Apeldoorn deed twee keer eerder een gooi naar het EK - tevergeefs. Dit jaar is Glasgow de gastheer, in 2021 is Torun in Polen aan de beurt. Beide keren steunde Gelderland het bid van Apeldoorn overigens met maximaal 1,2 miljoen euro. De vraag was of dat een derde keer zou gebeuren. Het onlangs vertrokken provincebestuur was enthousiast over dit soort evenement, geldt dat ook voor de nieuwe club? Gedeputeerde Staten maakten woensdag aan alle onzekerheid een einde: ‘Drie keer is scheepsrecht. We gaan er voor’, aldus Markink. 

Sponsors

In totaal kost de organisatie van het EK 5,5 miljoen euro. De gemeente legt 300.000 euro op tafel, van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wordt 1,2 miljoen euro gevraagd. De rest van het geld moet van sponsors en de Atletiekunie komen en uit de ticketverkoop. Overigens eist de internationale Atletiek Federatie dat de ‘meest betrokken overheden’ het EK ondersteunen, meldt de provincie Gelderland. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn