Volledig scherm
Schaakstuk. © Koen Suyk

Apeldoorn studeert op invoeren pleinschaak

Stenen schaaktafels in de openbare ruimte en een pleinschaakspel, om wildvreemde mensen met elkaar in contact te brengen. De gemeente Apeldoorn onderzoekt op verzoek van het CDA of zulke voorzieningen er kunnen komen.

Het CDA stelt dat schaken het kritisch en creatief denkvermogen van kinderen bevordert, terwijl het voor ouderen een prima vorm is van hersengymnastiek. Een goede reden om pleinschaak in te voeren, vindt de partij, terwijl het bovendien bijdraagt aan een prettig leefklimaat in dorpen en stad.

Burgemeester en wethouders zeggen dit jaar te komen met een 'speel- en beweegplan', om buitenspelen te stimuleren. Apeldoorn kent ruim 600 speelplaatsen, verspreid over de gemeente, maar voornamelijk voor 6- tot 12-jarigen. Mogelijk kunnen denksportplekken deel uit maken van de nieuwe openbare speelomgeving, geven burgemeesters en wethouders aan.

Ze maken daarbij wel een kritische kanttekening: bij denksporten zoals schaken worden losse stukken gebruikt. Als die onbeheerd in de openbare ruimte worden achtergelaten, dan is het wachten op het moment dat stukken verdwijnen of worden vernield. Samenwerking met vrijwilligers of ondernemers is dan ook nodig.

  1. ‘My Dolly’ als voorspel van Apeldoorns poppenbordeel
    video

    ‘My Dolly’ als voorspel van Apeldoorns poppenbor­deel

    Het plan om in Apeldoorn een poppenbordeel in te richten mag dan nog lang niet in kannen en kruiken zijn, initiatiefnemer Tjeerd-Jan Smit heeft in samenwerking met allemansvriend Johan Vlemmix en zanger Rob Zorn wel vast een bijpassende hit en videoclip gelanceerd. ‘My Dolly’ heet het nummer, verwijzend naar het plan van Smit. ,,Het lijkt ons geweldig om onze ‘love dolls’ straks ook aan te bieden aan showbizz Nederland.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn