De koeien zijn sinds kort al van het bedrijf; de stikstofrechten zijn daarvoor niet meer nodig. Apeldoorn wil die rechten kopen en iets verderop gaan benutten.
Volledig scherm
PREMIUM
De koeien zijn sinds kort al van het bedrijf; de stikstofrechten zijn daarvoor niet meer nodig. Apeldoorn wil die rechten kopen en iets verderop gaan benutten. © Maarten Sprangh

Apeldoorn wil boerderij kopen vanwege stikstofrechten, om iets verderop te kunnen bouwen

Een uitgelezen kans. Zo ziet de gemeente Apeldoorn het aanbod een boerenbedrijf in Loenen op te kopen. Het gaat niet om de grond of de gebouwen; het draait om de stikstofruimte die de lokale overheid dolgraag iets verderop wil benutten.

13 reacties

 • G. Schouten

  2 maanden geleden
  Beste Gourley, al zou 80% geëxporteerd worden, dit is nog steeds voor de Nederlandse schatkist een verdienmodel van rond de 100 miljard. Alles is hier duurder. Belastingdruk is één van de hoogste in de EU. Ons land is een transportland. Zie hoeveel vrachtverkeer over de wegen rijdt vice versa de Rotterdamse haven. Fijnstof, stikstof, veel lawaai en verkeersdrukte. Elke dag zwarte zaterdag. Boeren moeten verdwijnen voor stikstof en herstel van de natuur! Onzin: voor woningbouw en urbanisatie.
 • DT Gourley

  2 maanden geleden
  @K van Vennen. Ik ben wel met u eens dat wij boeren nodig hebben, maar het moet ook gerechtvaardigd zijn. Tot 70% van sommige producten van ons boerderijen worden geeporteerd, en ik zie het als ik bijv. naar Duitsland ga, dat deze nederlands producten zijn goedkoper daar als hier in Nederland. Hoe kan dit? Exporteren kost meer in transportkosten, dus die producten moeten eigenlijk duurder zijn.
 • K van Venen

  2 maanden geleden
  Blijf zitten waar je zit.......laat je niet gek maken. De boer en bedrijf is wat Nederland nodig heeft. We kunnen niet zonder..
 • corinne van balen

  2 maanden geleden
  Nou, iedereen wordt eindelijk wakker waarom de boeren uitgekocht moeten worden... Best lang geduurd. In Barchem speelt dit verhaal ook al.
 • wim reins

  2 maanden geleden
  De echte reden dat de boeren weg moeten ,voor dure huizen te kunnen verkopen