Volledig scherm
Apeldoorn liet eerder op het Stationsplein een regenboog-zebrapad aanleggen. © Maarten Sprangh

Apeldoorn wil met Regenboog-project meer inzetten op acceptatie lhbti’ers

Apeldoorn gaat werken aan de acceptatie van homoseksualiteit, biseksualiteit en transgenders. Dat kondigt de gemeente aan, na vragen van GroenLinks.

Minister Van Engelshoven (D66) deed vorig jaar de oproep aan Apeldoorn en een aantal andere steden om zich, in navolging van andere plaatsen, als zogenoemde ‘Regenboogstad’ te gaan profileren. Een gemeente kan die titel verdienen met projecten die zijn gericht op ‘de sociale acceptatie en veiligheid van LHBTI-personen'.  Het gaat dan bijvoorbeeld om veilige ontmoetingsplekken en voorlichting op scholen en bij sportclubs.

Het Rijk stimuleert dat met subsidies. Volgens het kabinet blijkt uit onderzoek dat ‘de Regenboogsteden het duidelijk beter doen op het gebied van LHBTI-acceptatie dan andere steden’.


Burgemeester en wethouders hebben nog geen concrete voorbeelden van projecten genoemd. Ze zeggen ‘open te staan’ voor nieuwe initiatieven.

  1. Volg hier live de tweede dag van de zaak tegen de moeder die haar twee kinderen doodde
    Lees terug

    Volg hier live de tweede dag van de zaak tegen de moeder die haar twee kinderen doodde

    Het hoger beroep in de zaak van de Apeldoornse moeder Aurélie, die in 2013 haar twee kinderen om het leven bracht, gaat vandaag verder. De advocaat van Aurélie houdt vandaag zijn pleidooi, het laatste woord is straks aan Aurélie zelf. Gisteren is tegen de vrouw door de advocaat - generaal twaalf jaar cel geëist. De rechtbank in Zutphen veroordeelde haar in 2016 tot negen jaar cel met tbs en dwangverpleging.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn