Volledig scherm
© Johannes Rutgers

Apeldoorn wil ook hoogspanning boven Osseveld/Woudhuis weg

De hoogspanningslijnen boven Osseveld/Woudhuis zouden ook ondergronds moeten worden gebracht. Dat kaart de gemeente Apeldoorn aan bij het Rijk.

Apeldoorn gaat zich daarvoor officieel melden bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dat heeft namelijk een regeling waarin het meebetaalt aan dit soort kostbare operaties. Apeldoorn meldde eerder al De Maten daarvoor aan. Dat traject maakt een goede kans; het ministerie heeft het al op een lijst gezet met kansrijke projecten.
In Zuid zijn in 2015 twee hoogspanningstracés al ondergronds gebracht. Dat project kostte 9,5 miljoen euro, en ook daar betaalde het Rijk flink aan mee, naast woningcorporatie De Goede Woning en de provincie Gelderland

De gemeente heeft goede hoop dat het tracé Osseveld-Woudhuis binnen de criteria valt van het ministerie. Wethouder Cziesso zegt goede argumenten te hebben.
Overigens betekent een positief oordeel van het ministerie nog niet dat de lijnen boven Osseveld en Woudhuis meteen gaan verdwijnen. Er volgt dan eerst een haalbaarheidsonderzoek. Daarbij gaat het onder meer om de kosten en de technische en praktische gevolgen voor de omgeving. Wat betreft die kosten moet de gemeenteraad uiteindelijk besluiten hoeveel geld de gemeente in het project steekt.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn