Volledig scherm
Coen Seur © eigen foto

Apeldoorner Seur mag Movember-snor bijna scheren

APELDOORN - Nog een nachtje. Dan gaat de snor van Coen Seur er resoluut af. De Apeldoorner werkte graag mee aan Movember, maar is ook blij weer snorloos door het leven te kunnen.

November is omgedoopt tot Movember. Mo staat voor het Engelse Moustache, wat snor betekent. De Movember-gemeenschap streeft naar het inzamelen van gelden voor onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker en vraagt tegelijk aandacht om mannen wereldwijd een gelukkiger, gezonder en langer leven te laten leiden.

Sieraad
,,Een prachtig initiatief", meent Seur die zelf kampt met diabetes type I en dus als geen ander weet hoe belangrijk het is om gezondheid te koesteren. ,,De snor zelf vind ik overigens geen sieraad voor mijn tronie. Ik lijk zo wel de streng gemarkeerde Musketier Nummer Vier en dat past niet bij mijn aard", vindt hij. ,,Maar nu ik na dertig jaar weer een snor heb, brengt dat wel veel reacties teweeg. Het Movember-verhaal staat zo als het ware op mijn gezicht geschreven."

Schuurpapier
Een maand geleden begon Seurs avontuur bij Barber Ro. Tijdens 'Shave the Date' in conceptstore Mansion24 in Apeldoorn lieten mannen zich door de professionele barbiers van hun gezichtshaar ontdoen. Anderhalve week na de vlijmscherpe scheerbeurt tekenden de contouren van een heuse snor zich op Seurs bovenlip af. ,,Ik heb niet zo'n hele zware baardgroei", bekent hij. ,,En ik heb nu steeds de neiging om dat stukje overmaats schuurpapier op mijn bovenlip even met mijn tong aan te raken."

Staalborstel
Na een dag of twintig is Seur dan toch echt 'die man met snor'. En delen de reacties uit zijn omgeving zich op in twee kampen. De ene partij noemt het 'karakteristiek', maar de andere geeft duidelijk te verstaan niet door een staalborstel gekust te willen worden. Met name zijn vrouw Karin vindt de snor maar prikken. De zoenfrequentie tussen de echtlieden is dan ook flink gedaald.

Struikgewasje
Ondanks de ongemakken schenkt de symboliek achter zijn Movember-snor hem wel voldoening. ,,Ik houd ervan om door kleine dingen, bij anderen een glimlach of verrassing veroorzaken." En dat is precies wat 'het bizarre struikgewasje met de hardheid van een roestige staalborstel' op zijn bovenlip teweeg brengt: Verbazing en een verhaal. ,,Maar morgen is het de eerste van december", besluit Seur resoluut. ,,Mijn vrouw kijkt er al de hele maand reikhalzend naar uit, want dan gaat deze snor rechtstreeks naar de slacht. En rest er niets meer dan: Remember Movember."

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn